Annons
Nyheter

Valmyndigheten vill ändra valsedlarna

Politik • Publicerad 15 februari 2023
Valmyndigheten föreslår i en skrivelse till regeringen en rad förändringar i valsystemet. Arkivbild.
Valmyndigheten föreslår i en skrivelse till regeringen en rad förändringar i valsystemet. Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT

Valmyndigheten föreslår en rad ändringar i valsystemet inför kommande val, rapporterar Ekot i Sveriges Radio. Bland annat vill man se en valsedel per väljare och val.

– Vi ser ett valsystem i stort behov av underhåll och det behöver genomföras förändringar i en större takt än vad som gjorts, säger Anna Nyqvist, kanslichef på Valmyndigheten till Ekot.

Annons

En förändring myndigheten vill se är valsedlarna. De är för många och oöverskådliga, anser myndigheten som vill se en valsedel per väljare och val. Kanske i form av en lista med alla partier som ställer upp i valet till riksdagen, en till kommunvalet och en till regionvalet.

Enligt Valmyndigheten präglades valet i september av en rad allvarliga problem. Bland annat uppstod långa köer till vallokalerna på flera håll i landet.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons