Annons

Väldigt ansträngt läge i äldreomsorgen – så blir julen

Sjukfrånvaron är hög och julfirandet på äldreboenden blir annorlunda i år – lucia ställs in.
– Det är väldigt tungt och vi tar en dag i sänder, att satsa på julen blir viktigare än någonsin, säger Anna-Clara Ringnes, chef för Borås äldreboenden.
Borås • Publicerad 24 november 2020
Foto: Pontus Lundahl/TT

Senaste statistiken från Socialstyrelsen visar att 128 personer som bor på äldreboende i Borås har smittats av corona, samma statistik visar att 46 personer som bott på äldreboende avlidit.

Och den ökade smittspridningen i samhället speglar sig tydligt bland personalen. Många är hemma sjuka, i familjekarantän eller för vård av barn.

”Personal har fått arbeta dubbelpass, en del har blivit inbeordrade och vi har fått omfördela personal”
Anna-Clara Ringnes
Annons

Sjukfrånvaron ligger på runt 20 procent. På vissa enheter är frånvaron särskilt hög och läget väldigt ansträngt.

– Personal har fått arbeta dubbelpass, en del har blivit inbeordrade och vi har fått omfördela personal, säger Anna-Clara Ringnes.

Än är det inte kris utan någorlunda hanterbart, säger verksamhetschefen.

– Vi är hårt ansträngda, det är ett ständigt pussel och det går ju en kortare tid men inte hur länge som helst.

Anna-Clara Ringnes. Verksamhetschef för Borås äldreboenden.
Anna-Clara Ringnes. Verksamhetschef för Borås äldreboenden.

Är ni oroliga för att den här andra vågen ska slå ännu hårdare?

– Ja, det är vi. Vi har ju tvingats acceptera att det inte går att freda sig. Vi kommer inte att ha ett enda boende som inte har haft inne smittan, när det här är över. Vi ser ju att det är nya enheter som drabbas nu. Det handlar enbart om otur, säger Anna-Clara Ringnes.

Det är en månad kvar till julafton och frågan kring julfirande känns för många mer aktuell, och viktigare, än någonsin. För de som bor på äldreboenden blir det en annorlunda jul. Traditionella arrangemang som grötfika, adventsfika och lucia kan inte ske under vanliga former.

– Det går inte att ha vanliga firanden med anhöriga, det kommer att fokuseras enbart på de boende i år. Vi ser ingen möjlighet att ta emot ett traditionellt luciatåg. Men vi kommer att ha ännu mer julfirande inne på boendena och satsa rejält på stämningen, pynta och ordna säkra aktiviteter. Personalen är fantastisk och arbetar hårt, säger Anna-Clara Ringnes.

Besök från närstående på julafton kommer att vara begränsade, dessutom finns en oro för att hemvändare ska ta med sig smitta tillbaka in på boenden.

– Vi kan inte ta emot hur många som helst, men vi gör naturligtvis allt vi kan för att ordna besök för de som vill. En del boende brukar åka hem till anhöriga över jul. Det kanske man ska fundera på om det är så klokt.

Annons

Lotta Lövberg, verksamhetschef på Attendo Kvibergsgatan, säger också att det är svårt att ta emot mycket besök och att traditionell grötfest men anhöriga inte kan ske.

– Men vi kommer att ordna så att dagisbarn har luciatåg på vår innergård. De boende kommer då att få stå på sina balkonger.

Fakta

Smittade i äldreomsorgen

• Totalt har 377 personer 70 år och äldre bekräftats ha corona i Borås.

• Av dessa har 128 personer bott på äldreboenden.

• 70 personer har haft insatser via hemtjänst.

Källa: Socialstyrelsen (statistik till och med 16 november).

Jennie ÖlundSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons