Annons
Nyheter

Våld mot kvinnor ger visumstopp till EU

Afghanska talibaner, ryska polischefer och ett ökänt fängelse i Iran blir de första att drabbas av nyinstiftade EU-sanktioner. Orsaken: deras agerande mot kvinnor.
EU • Publicerad 7 mars 2023
Afghanskor under en protest i december mot att talibanregimen stoppat kvinnor från landets universitet. Arkivbild.
Afghanskor under en protest i december mot att talibanregimen stoppat kvinnor från landets universitet. Arkivbild.Foto: AP/TT

I lagom tid till Internationella kvinnodagen den 8 mars placeras nio personer och tre myndighetsinstitutioner på EU:s sanktionslista på grund av våld mot kvinnor. Deras eventuella tillgångar i EU ska frysas och de ska dessutom inte ges några visum.

"Det växande globala förtrycket mot kvinnor och flickor och attacker mot deras mänskliga rättigheter är alarmerande. För att stärka ansvarsutkrävandet har EU just antagit ett sanktionspaket mot förövare av sexuellt och könsbaserat våld", heter det i ett uttalande från EU-kommissionen.

Annons

Överst på listan hamnar Neda Mohammad Nadim – de afghanska talibanernas utbildningsminister, som straffas av EU för sitt sätt att stoppa afghanska kvinnor från landets universitet och annan högre utbildning.

Här hamnar också den ryske polisöverstelöjtnanten Aleksandr Fedorinov – chef för en polisstation i Moskva, som godkänt godtyckliga gripanden och tortyr av kvinnor som demonstrerat mot det pågående ryska kriget i Ukraina.

På listan placeras totalt två afghaner, fyra ryssar, två sydsudaneser och en från Myanmar (Burma). De myndighetsinstitutioner som sätts upp är det ökända Qarchak-fängelset i Iran, Syriens republikanska garde samt den organisation som ansvarar för förvars- och förhörsanläggningar i Myanmar (Burma).

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons