Annons
Nyheter

Valanalys: M måste bryta nedgång i storstäder

Moderaterna måste bredda sin profil och bryta nedgången i storstäderna, skriver partiet i sin eftervalsanalys som tas upp på DN Debatt. Trots att partiet fick regeringsmakten förlorade det röster för tredje valet i rad.
Politik • Publicerad 8 mars 2023
Trots att Moderaternas partiledare Ulf Kristersson fick statsministerposten förlorade partiet röster för tredje valet i rad. Arkivbild.
Trots att Moderaternas partiledare Ulf Kristersson fick statsministerposten förlorade partiet röster för tredje valet i rad. Arkivbild.Foto: Tim Aro/TT

Partistyrelsens mål var inte att Moderaterna skulle ha så stort väljarstöd som möjligt, utan att partiet skulle bilda regering. Enligt eftervalsanalysen bidrog strategiska val, under både valrörelsen och mandatperioden, till att målet kunde nås.

Men S-ledaren Magdalena Anderssons popularitet och aversionen mot Sverigedemokraterna tros ha bidragit till att det inte blev en större vinstmarginal för det numera ledande blocket.

Annons

"I ett nytt politiskt landskap riskerar de huvudsakliga skiljelinjerna att gå mellan Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna, inte längre ­mellan Socialdemokraterna och Moderaterna", konstaterar skribenterna på debattsidan.

Enligt eftervalsanalysgruppen behöver partiet bredda sin profil, då M i till exempel sociala frågor och välfärdsfrågor är "relativt svaga".

Moderaterna bör också fortsätta stärka partiets organisation.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons