Annons
Nyheter

Val görs om i Västra Götaland

Regionvalet i Västra Götaland ska göras om helt och hållet, enligt beslut i Valprövningsnämnden.
Nyheter • Publicerad 11 februari 2011

I Västra Götalands landsting görs valet om i samtliga valkretsar, det vill säga hela landstingsvalet i regionen.

Det blir även omval i nordöstra valkretsen i Örebro, enligt beslutet.

Annons

– Felaktigheterna kan med fog anses ha påverkat valutgången, sade ordförande i Valprövningsnämnden Bengt-Åke Nilsson.

Många örebroare får alltså gå till valurnorna igen. Valprövningsnämnden har fattat beslut i frågan sedan 17 röster blivit felaktigt räknade i valet. Vid kommunvalet i Örebro i höstas vann S och V majoriteten med bara en rösts marginal, men enligt matematikprofessorn Svante Linusson ska FP med 39,6 procents sannolikhet ha få ett mandat till i stället för S, vilket hade betytt att de borgerliga partierna och Miljöpartiet i Koalition Örebro skulle ha behållit majoriteten i kommunen.

Eftersom det parlamentariska läget i Örebro är oklart har sju partier i kommunfullmäktige – de fyra borgerliga partierna, Miljöpartiet (MP), Socialdemokraterna (S) och Vänsterpartiet (V) – sedan i januari en överenskommelse om hur kommunen styrs.

Varannan månad är Kent Persson, Moderaterna, ordförande i kommunstyrelsen och varannan månad är det Lena Baastad (S). Alla sju partier har ordförandeposter i nämnder och styrelser. Ordförande i kommunfullmäktige är Staffan Werme, Folkpartiet.

Sverigedemokraterna (SD) står utanför överenskommelsen.

Rekordhögt antal överklagande

Antalet överklagande i riksdagsvalet 2010 var rekordhögt – 117 mot normalt ett tiotal.

Flera fel begicks, konstaterade Valprövningsnämnden i december.

Totalt handlade det om 605 förtidsröster i 87 kommuner som inte blivit räknade. Dessutom hade ett hundratal röster som lämnats via bud räknats, trots att formella fel begåtts när fullmakten fyllts i. Ytterligare ett tiotal personer hade inte fått rösta för att deras namn i röstlängden blivit avbockade av misstag.

Trots det beslutade nämnden att det inte blir några omval eller andra typer av rättelse. Nämnden bedömde att det inte fanns "fog att anta" att valresultatet skulle sett annorlunda ut om allt gått rätt till.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons