Annons
Nyheter

Vägglusvågen: Frankrike slår till mot blodsugarna

De finns i Paris tunnelbana, på biografer, flygplatser och sjukhus. Blodsugande vägglöss blir allt vanligare i Frankrike.
Nu agerar landets transportminister.
Frankrike • Publicerad 30 september 2023
En vägglus som fångades på bild i samband med en lägenhetssanering i Stockholm. Arkivbild.
En vägglus som fångades på bild i samband med en lägenhetssanering i Stockholm. Arkivbild.Foto: Anders Wiklund/TT

Att de äppelkärnsstora insekterna allt oftare fångas på bild och sprids i sociala medier väcker skräckblandad uppmärksamhet och har fått transportminister Clement Beaune att kliva in på arenan: I nästa vecka samlar han företrädare för olika reseföretag för att "informera om åtgärder och hur man kan göra mer för att värna resenärer", rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Syftet är att lugna och skydda, skriver Baune på sociala medieplattformen X, tidigare Twitter.

Bad om hjälp

Annons

Vart tionde hushåll i Frankrike uppskattas ha haft problem med vägglöss de senaste åren, något som ofta kräver kostsamma bekämpningsinsatser.

Biografkedjan UGC är också hårt drabbad, tidigare i september tvingades ledningen be om ursäkt sedan biobesökare publicerat bilder på vad som såg ut som bett av vägglöss.

I veckan bad företrädare för Paris stadshus president Emmanuel Macrons styre om hjälp med skadedjursbekämpningen. De manade även regeringen att skapa en insatsstyrka mot vägglössen. Sedan tidigare har landets folkhälsomyndighet rekommenderat människor till försiktighet när de bor på hotell och handlar möbler i andra hand.

Resande bakom ökning

För några decennier sedan var vägglusen i princip utrotad i Nord- och Västeuropa, men på senare år har den ökat igen, enligt bland andra Folkhälsomyndigheten. Detta på grund av det ökade resandet, vägglusen är en ofta ovälkommen gäst i resväskor.

En del vägglöss har dessutom utvecklat resistens mot bekämpningsmedel.

Vägglusen, suger blod från människor och kommer ofta fram på natten. Dagtid brukar den gömma sig i madrasser, möbler och väggspringor, därav namnet. Ett bett från en vägglus är jämförbart med ett myggbett men kan för vissa ge kraftigare reaktioner.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons