Annons
Nyheter

Vädjan till markägare: Ta bort invasiva växten

Den kan bli tre meter hög och blommar i lila, rosa eller vitt. Jättebalsaminen är vacker men förrädisk, och ställer till stora problem. Nu uppmanar länsstyrelsen i Västra Götaland till krafttag mot den invasiva växten.
Natur • Publicerad 11 maj 2022
Länsstyrelsen uppmanar till krafttag mot den invasiva arten jättebalsamin.
Länsstyrelsen uppmanar till krafttag mot den invasiva arten jättebalsamin.Foto: Länsstyrelsen Västra Götaland

Omkring 1 500 markägare som har jättebalsamin på sin tomt får i dagarna ett brev där de uppmanas göra vad de kan för att bekämpa växten.

"Eftersom den är så spridd är det inte rimligt att tro att vi i dagsläget kan utrota den helt. Däremot kan vi stoppa spridningen", säger naturvårdshandläggare Alexander Frisborg i ett pressmeddelande.

Annons

Jättebalsamin sprider sig snabbt genom att frukterna exploderar vid beröring och sprätter iväg frön flera meter. Den kväver övrig vegetation, vilket leder till minskad artrikedom och matbrist för pollinerande insekter. Men trots den snabba spridningen är den relativt lätt att bli av med genom att dra upp eller bryta av växten.

De som har jättebalsamin på sin tomt uppmanas rapportera in det på webbsidan invasivaarter.nu.

"Vi vet att jättebalsamin finns på många fler platser än vad som rapporterats till Artportalen och vill uppmana alla att ta bort den från sin mark, oavsett om du får ett brev från oss eller inte", säger Alexander Frisborg.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons