Annons
Nyheter

Kall och fuktig luft lättnad vid bränder

Fler än 20 000 brandmän fortsätter att bekämpa bränderna i västra USA.
Lite kyligare väder ger hopp om viss lättnad.
President Donald Trump reser till de härjade områdena i Kalifornien på måndag.
USA • Publicerad 12 september 2020
Italia Guterrez, 9 år, söker igenom bråtet från sin familjs nedbrända husbil i Talent, Oregon. Det rosaröda pulvret är ett släckningsmedel som släppts via flyg.
Italia Guterrez, 9 år, söker igenom bråtet från sin familjs nedbrända husbil i Talent, Oregon. Det rosaröda pulvret är ett släckningsmedel som släppts via flyg.Foto: Gillian Flaccus/AP/TT

Totalt är fler än 20 000 brandmän inblandade i släcknings- och räddningsarbetet. Totalt har 16 personer bekräftats omkomna i veckan, enligt nyhetsbyrån AFP.

I både Oregon och Kalifornien befaras dödssiffran stiga.

Annons

– Vi förväntar oss att det antalet kan stiga när vi kan återvända till områden som har eldhärjats av lågorna, säger Kaliforniens guvernör Gavid Newsom.

Han säger att det rör sig om ett klimatnödläge, och att de som inte ser kopplingen till klimatförändringarna lever i förnekelse.

– Debatten är över runt klimatförändringarna. Det är bara att komma till Kalifornien, se det med egna ögonen. Det är inte en intellektuell debatt, det går inte ens att diskutera längre, säger han enligt NBC.

Vita huset meddelade på lördagen att president Trump reser till Kalifornien på måndag, enligt ett tweet från talespersonen Judd Deere "kommer han att bli informerad om läget".

Bättre väder

Guvernörskollegan i granndelstaten Oregon i norr, Kate Brown, säger att delstaten bevittnar de förödande effekterna av klimatförändringar. Efter flera dagar med problematiskt väder anas nu en viss lättnad.

– Vädersystemen som drivit på bränderna de senaste dagarna har äntligen brutits upp, säger hon vid en presskonferens och fortsätter:

– Våra brandbekämpare säger att de märker det. Vi förväntar oss kallare luft, och fukt de kommande dagarna, vilket är goda nyheter.

Bränderna i Oregon har hittills omfattat drygt 400 000 hektar. Det kan jämföras med branden i Västmanland 2014 som omfattade drygt 13 000 hektar.

– Vår luftkvalitet är värst i världen till följd av bränderna. Nästan överallt i delstaten kan du känna det, säger Brown.

Avfärdar rykten

Omkring en halv miljon människor befinner sig i så kallade evakueringszoner, som i sin tur delas upp i tre nivåer, där första nivån handlar om att packa nödvändigheter, den andra om att vara beredd på att ögonblickligen fly, och den tredje att faktiskt evakuera. Tiotusentals har tvingats att lämna sina hem.

Annons

Systemet verkar ha skapat en viss förvirring för människor som omfattas av de första nivåerna.

– Få inte panik, och försök inte lämna direkt. Vi måste se till att hålla vägarna öppna för de som är i de brådskande brandzonerna, säger Brown.

Rykten har spridits att extremister tänt på bränderna, vilket polisen har avfärdat. Den federala polisen FBI uppmanar folk att sluta med ryktesspridningen.

"Konspirationsteorier och desinformation tar viktiga resurser i anspråk från lokala brandkårer och polismyndigheter som jobbar dygnet runt med att få de här bränderna under kontroll", skriver FBI-befälet Loren Cannon i ett uttalande på Twitter.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons