Annons
Nyheter

Vaccinering av intagna en utmaning

Coronaviruset • Publicerad 7 februari 2021
Kriminalvården ansvarar för att vaccinera omkring 7|000 personer på landets anstalter och häkten. Arkivbild.
Kriminalvården ansvarar för att vaccinera omkring 7|000 personer på landets anstalter och häkten. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Kriminalvården ansvarar för att vaccinera omkring 7 000 personer som är intagna på landets anstalter och häkten, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

– Den stora utmaningen som vi har sett är att vi har klienter som rör sig inom verksamheten – de kan byta anstalt, komma från häkte till anstalt, de kan friges innan de har fått båda doserna vaccin. Så det kräver en stor samverkan, dels inom vår egen myndighet men också med sjukvårdsregionerna på utsidan, säger Kriminalvårdens vaccinationsansvariga, Natalie Bertling, till radion.

Annons

En ytterligare svårighet för Kriminalvården är att vissa intagna inte är skrivna i samma del av landet där de avtjänar sina straff eller sitter häktade, och regionerna tilldelas vaccindoser utifrån antalet folkbokförda.

– Det stora problemet är att vi inte har fått någon egen tilldelning, men bara vi får till leveransen av vaccin så ser vi inga hinder för att det ska kunna gå att utföra. Den här gruppen ska ju inte halka efter bara för att de är inlåsta, säger Bertling.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons