Annons
Nyheter

Vaccindoser stulna från kyrka

Tolv vaccindoser har försvunnit från en vaccinationscentral i Linköping.
Corona • Publicerad 12 februari 2021
Tolv vaccindoser har försvunnit från en vaccinationscentral i Linköping. Arkivbild.
Tolv vaccindoser har försvunnit från en vaccinationscentral i Linköping. Arkivbild.Foto: Mikael Fritzon/TT
"Vi polisanmäler händelsen under fredagen", säger regionens säkerhetschef Rickard Lundin.
"Vi polisanmäler händelsen under fredagen", säger regionens säkerhetschef Rickard Lundin.Foto: Christian Nordén/Region Östergötland

Missionskyrkan i Linköping har använts som vaccinationslokal för flera vårdcentraler i snart en månad. Under tisdagen upptäckte Region Östergötland att två ampuller med sammanlagt tolv vaccindoser från tillverkaren Pfizer saknades.

– När vi har tittat på det här har vi inte kunnat se en naturlig förklaring till varför de här doserna skulle ha försvunnit. Just nu betraktar vi det som en stöld, säger Rickard Lundin.

Överlämna till polisen

Annons

Regionen arbetar nu med att sammanställa material som ska överlämnas till polisen.

– Nu samlar vi underlag för att kunna skicka in anmälan. Det kommer att göras under fredagen när vi har de underlag vi behöver det, säger Lundin.

Det finns inga tecken på inbrott i kyrkan. Den eventuella stölden måste ha skett när kyrkan var öppen för besökare.

– Det här upptäcktes vid en rutinkontroll på tisdagen. Vi kan ringa in ganska väl i tid när de här doserna försvann. Vi har en god kontroll på var vi har vårt vaccin. Det gör att vi kan upptäcka det här snabbt och vidta åtgärder.

Oklar effekt

För att Pfizers vaccin ska vara effektivt förutsätts att det förvaras väl nedkylt. En risk är nu att vaccinet förstörs om det inte längre är nedkylt.

– Det är oklar vilken effekt vaccinet har efter några timmar när man bryter den här kylkedjan, konstaterar Rickard Lundin.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons