Annons
Nyheter

Vabbandet slår nytt rekord – ger höga kostnader

Hittills i år har det kommit in cirka 40 000 fler ansökningar om vård av barn jämfört med i fjol – som var det tidigare rekordåret, rapporterar med hänvisning till ny statistik från Försäkringskassan.
Ekonomi • Publicerad 12 december 2022
Vabbandet når nya rekordnivåer. Arkivbild.
Vabbandet når nya rekordnivåer. Arkivbild.Foto: Christine Olsson

Sannolikt finns det flera förklaringar bakom ökningen, säger Niklas Löfgren, familjeekonomisk talesperson på myndigheten, till radion. Han pekar bland annat på att vi ännu befinner oss i en pandemisituation samtidigt som många barn har blivit mer mottagliga för virus efter en lång period av avståndshållande.

– Sedan har man också en annan toleransnivå på förskolor och skolor men även bland föräldrar. Man skickar inte snoriga barn till förskolan helt enkelt.

Annons

Förra veckan kom det 171 000 ansökningar, vilket gör det till den mest vab-intensiva veckan i år. Ökningen innebär betydligt högre kostnader för staten.

Årets utbetalningar ligger hittills en halv miljard högre än förra årets och och jämfört med 2019, året före pandemin, är skillnaden runt två miljarder kronor, enligt Niklas Löfgren.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons