Annons
Nyheter

Utsattes för våldtäkt – gärningsmannen fick gå fri

Den unga kvinnan utsattes för våldtäkt, fastslog tingsrätten. Men lät förövaren gå fri. Han ansågs inte ha haft något uppsåt.
Nyheter • Publicerad 15 juni 2014

På måndagen meddelar hovrätten sin dom mot den nu 28-årige mannen i Lund.

Trots att den 25-åriga kvinnan protesterade och upprepade gånger bad mannen att sluta, fortsatte de sexuella övergreppen. Men Lunds tingsrätt trodde på mannen som tyckte sig ha uppfattat att kvinnan gillade dominanssex och tolkat hennes "nej" och "sluta" som en del av sexakten.

Annons

Frikännandet framkallade en storm av protester och förnyade krav på en strängare sexualbrottslag med samtyckesparagraf. Till slut kände domaren Ralf G Larsson sig tvungen att försvara utslaget.

"Om tanken inte har slagit honom, att hon inte vill ha sex med honom, då har han inte heller haft något uppsåt att göra det som han gjort, Han ska då också frikännas", skrev han i en debattartikel. "Jag böjer mig inte för mediernas ramaskri."

– Jag anser inte att mannen varit tydlig med hur han får ett nej att bli ett ja, sade åklagaren Mathias Larsson som överklagade.

Under de nya förhandlingarna uppmanade han hovrätten att också pröva om det förelåg så kallat likgiltighetsuppsåt, då en person måste ha insett risken att han begår ett brott men gör det ändå.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons