Annons
Nyheter

Utrikesminister Blinken väntas besöka Peking

USA:s utrikesminister besöker Peking i ett försök att frosta av relationerna mellan de två stormakterna.
USA/Kina • Publicerad 17 januari 2023
USA:s utrikesminister Antony Blinken planerar att resa till Peking i februari. Arkivbild.
USA:s utrikesminister Antony Blinken planerar att resa till Peking i februari. Arkivbild.Foto: Alex Brandon/AP/TT

USA genomför ett högprofilerat besök i Kina efter flera år av diplomatisk kyla mellan de två stormakterna. Utrikesminister Antony Blinken reser till Peking 5 februari för ett två dagar långt besök, meddelade en regeringskälla för nyhetsbyrån AFP på tisdagen.

Intentionen till ett amerikanskt besök på hög nivå fastslogs när president Xi Jinping och president Joe Biden möttes på Bali i Indonesien i november för ett ovanligt samtal ansikte mot ansikte.

Kalla kontakter

Annons

En av förväntningarna på mötet var återupptagna kontakter mellan Washington DC och Peking.

Blinkens resa har inte bekräftats officiellt, men han förväntas träffa Kinas nytillträdde utrikesminister Qin Gang, som till helt nyligen var Kinas Washingtonambassadör.

De frostiga relationerna frystes än mer under Donald Trumps presidentskap då förföljelsen av uigurer betecknades som folkmord, och under Bidens presidentperiod när dåvarande talmannen i representanthuset, Nancy Pelosi, provocerade Peking med en resa till Taiwan.

Klimatkrisen enar

Vita huset tog försiktigt avstånd från resan, och under G20-mötet i Indonesien letade bedömare på tecken om förbättrade relationer när Biden och Xi möttes på tu man hand.

Två möjliga plattformar studerades extra noggrant: gemensam vilja om att bekämpa klimatkrisen samt fortsatta bilaterala samtal.

I och med beskedet om Blinkens besök i Kina så visar båda länderna att viljan finns att hålla dörren öppen för samtal.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons