Annons
Nyheter

Utlandsresa trots avrådan – kolla försäkringen

Det går att resa på solsemester utomlands redan nu även om UD avråder från sådana resor.
Men det sker på egen risk, och var noga med att din hemförsäkring gäller.
Ekonomi • Publicerad 5 juni 2020
“En avrådan ska ses som en stark rekommendation att undvika resor, och som en signal om ett allvarligt säkerhetsläge och att man noga bör tänka över sitt beslut att resa”, skriver departementssekreterare Anton Dahlquist till TT. Arkivbild.
“En avrådan ska ses som en stark rekommendation att undvika resor, och som en signal om ett allvarligt säkerhetsläge och att man noga bör tänka över sitt beslut att resa”, skriver departementssekreterare Anton Dahlquist till TT. Arkivbild.Foto: Gorm Kallestad/NTB/TT

Från att pandemin slog till mot Sverige tog det inte lång tid innan utrikesdepartementet kom med rekommendationen att avstå från icke nödvändiga resor – som i dagsläget gäller fram till 15 juli.

Men UD:s avrådan är inte ett förbud, utan det är upp till var och en att fatta sina egna beslut.

Annons

– En avrådan ska ses som en stark rekommendation att undvika resor, och som en signal om ett allvarligt säkerhetsläge och att man noga bör tänka över sitt beslut att resa, säger departementssekreterare Anton Dahlquist till TT, och fortsätter:

– Beslutar man sig för att resa trots UD:s avrådan är det viktigt att läsa på om situationen i det land man tänker resa till, och väga in de potentiella riskerna med en resa i ett mycket osäkert omvärldsläge.

Varierande försäkringar

Icke nödvändiga resor avser besöks- och turistresor. Det kan fortfarande finnas resor som behöver genomföras, till exempel för samhället viktiga arbetsresor eller resa för att hjälpa en sjuk släkting.

Men resor mot avrådan sker på egen risk.

– Om man åker trots avrådan kan man inte räkna med den typ av stöd och information som en svensk ambassad i utlandet i normalfall kan ge, säger Anton Dahlquist.

Hur är det då med reseförsäkringen om man beslutar att lämna Sverige – trots UD:s avrådan? Det beror på vilket försäkringsbolag du har, konstaterar Staffan Moberg.

– De flesta reseförsäkringar gäller inte om man reser ut ur Sverige mot UD:s avrådan. Det är viktigt att prata med sitt försäkringsbolag för att se vad som gäller, för det skiljer sig mellan bolagen, säger han.

Om det är en mer specifik och kanske nödvändig resa som man önskar göra kan man säkert prata med försäkringsbolagen och få till en alternativ försäkring så att man kan resa ändå, tillägger han.

– Man kan ju fråga sig om det är bra att det finns försäkringar som gäller trots UD:s rekommendationer – det kan ju ge dubbla signaler och kanske inte är det bästa för folkhälsan.

"Måste se över riskerna"

Men det finns några bolag vars försäkring gäller, oavsett UD:s rekommendationer. Trygg Hansa är ett av dem.

Annons

– Vi har än så länge inte tyckt att det är nödvändigt att försäkringen inte ska gälla vid UD:s avrådan, för det finns människor som behöver resa av olika skäl. Vi har inte heller sett det som ett jättestort problem, för de flesta reser inte nu, säger Håkan Franzén, hemförsäkringsexpert på Trygg Hansa.

Trots att försäkringen gäller ska man vara medveten om att det kan det ta längre tid att få hjälp utomlands om det skulle bli aktuellt, då coronavirusets påverkan belastar stora delar av sjukvården och andra delar av samhället som man kan behöva hjälp av.

– Försäkringsbolagen måste ständigt se över vilka risker man kan ta, nu och framöver, säger Håkan Franzén.

Fakta: Det täcker reseförsäkringar

97 procent av alla hushåll har en hemförsäkring och där ingår ofta reseförsäkring.

Reseförsäkringar hjälper till vid bland annat sjukdomsfall eller olyckor, akut hemtransport vid sjukdom och olycksfall, stöld av de föremål man har med sig, överfallsskydd, rättsskydd och ansvarsförsäkring.

Försäkringskassan gör bedömningen att det europeiska sjukförsäkringskortet, även kallat EU-kortet, gäller i EU även för den som trotsar en reserestriktion. Däremot betonar man att det inte är skarpt prövat eftersom det inte varit så många utlandsresor under pandemin.

Källa: Svensk Försäkring, Trygg Hansa och Försäkringskassan.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons