Annons
Nyheter

Utlämningsprocess mot Assange fortsätter

Processen som ska avgöra om Wikileaksgrundaren Julian Assange ska utlämnas till USA har återupptagits i en domstol i London, efter att tidigare ha skjutits upp med anledning av coronarestriktioner.
Storbritannien/USA • Publicerad 7 september 2020
Anhängare till Assange utanför rätten i London.Foto: Matt Dunham/AP/TT

Utanför domstolsbyggnaden samlades på måndagen anhängare till Assange, däribland modedesignern Vivienne Westwood.

USA anklagar Assange för bland annat dataintrång och brott mot landets spionerilagar med hänvisning till de hemligstämplade dokument som Wikileaks publicerade 2010–2011. Bland Wikileaks mest uppmärksammade avslöjande finns en hemlig videoupptagning, inspelad av USA:s militär, som visar hur en amerikansk Apache-helikopter 2007 anföll och dödade minst tolv människor, däribland två Reutersjournalister, i Bagdad.

Annons

Assanges advokater avfärdar de amerikanska anklagelserna som politiskt motiverade och ett hot mot pressfriheten. Hans anhängare ser honom som en yttrandefrihetskämpe, medan kritikerna pekar på att de omfattande publiceringarna av hemliga dokument äventyrat USA:s säkerhet.

Julian Assange sitter frihetsberövad medan utlämningsbegäran behandlas. Processen väntas pågå under tre till fyra veckor.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons