Annons
Nyheter

USA slopar Hongkongprivilegier – Kina rasar

USA slopar Hongkongs förmånliga handelsstatus sedan den omstridda säkerhetslagen blivit verklighet.
USA/Kina • Publicerad 15 juli 2020
En aktivist med en amerikansk flagga motas bort av polis vid en manifestation utanför USA:s konsultat i Hongkong den 4 juli.
En aktivist med en amerikansk flagga motas bort av polis vid en manifestation utanför USA:s konsultat i Hongkong den 4 juli.Foto: Kin Cheung/AP/TT

Den särskilt förmånliga handelsstatus Hongkong länge åtnjöt med USA är nu ett minne blott.

– Hongkong kommer nu att behandlas på samma sätt som Fastlandskina, säger Trump om det dekret han undertecknat som ett svar på den omstridda säkerhetslag som i månadsskiften infördes i Hongkong

Annons

Dessutom har Trump signerat ett lagförslag om sanktioner som USA:s kongress tagit fram. Sanktionerna riktar sig mot kinesiska myndighetsföreträdare som anses ha deltagit i att underminera demokratiska institutioner i Hongkong, samt mot banker som gjort affärer med dessa.

Kinesisk vrede

Kina har reagerat kraftfullt på beskedet och kommer enligt statliga medier att införa motsanktioner. Landets ska dessutom kalla upp USA:s ambassadör i Peking.

"För att trygga sina egna legitima intressen kommer Kina att ta nödvändiga steg för att besvara USA:s orättfärdiga handlingar, inklusive sanktioner mot amerikanska företag och individer", skriver det kinesiska utrikesdepartementet i ett uttalande.

Hongkongs Pekingtrogna styre ställer sig utan reservationer i kommunistpartiets ringhörna. I ett uttalande heter det att USA saknar juridisk rätt att belägga banker verksamma i Hongkong med sanktioner samt att regeringen till fullo kommer att samarbeta med Peking för att motverka amerikanskt "herravälde".

Ansträngda relationer

Relationerna mellan USA och Kina är mer ansträngda än på många år. Utöver Hongkongfrågan har även handelsrelationer och Kinas behandling av den uiguriska minoriteten väckt osämja.

När Trump i anslutning till att straffåtgärderna aviseras får frågan om han skulle vilja ha ett samtal med sin kinesiske motsvarighet Xi Jinping blir svaret:

– Jag har inga planer på att prata med honom.

På onsdagen hällde även den amerikanske utrikesministern Mike Pompeo bränsle på lågorna genom att meddela att USA kommer ta ställning mot kinesiska anspråk i Sydkinesiska havet samt införa visarestriktioner mot telekomföretaget Huawei.

– Vissa Huaweianställda tillhandahåller materiellt stöd till den kinesiska kommunistregimen som begår människorättskränkningar, säger Pompeo.

Dyra sanktioner

Rörande just Hongkong bedömer analytiker dock att USA:s åtgärder också kan bli kostsamma på hemmaplan. Hongkong stod förra året för det enskilt största bilaterala handelsöverskottet gentemot USA – 26,1 miljarder dollar.

Annons

Enligt USA:s utrikesdepartement bor omkring 85 000 amerikaner i Hongkong och fler än 1 300 amerikanska företag är verksamma i regionen.

Fakta: Hongkongs nya lag

Vid månadsskiftet trädde en ny säkerhetslag, stiftad av folkkongressen i Peking, i kraft i Hongkong.

Lagen listar fyra kategorier av brott: separatism, omstörtning, terrorism och samverkan med annat land eller externa element som allvarligt kan hota rikets säkerhet.

Lagen har fördömts av en lång rad länder som menar att den i praktiken avskaffar principen om ”ett land, två system”, som fastslogs när den forna brittiska kolonin Hongkong överlämnades till Kina 1997.

Principen skulle enligt överenskommelsen med Storbritannien gälla till 2047 och ska garantera Hongkong ett visst mått av demokratiskt oberoende samt större press- och yttrandefrihet i Fastlandskina.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons