Annons
Nyheter

USA söker motivet för massakern

Chock, sorg och ilska präglade amerikanernas reaktionerna på massakern i Texas, där en armépsykiater sköt ihjäl 13 människor och skottskadade ytterligare 30 på en militärbas.
Nyheter • Publicerad 7 november 2009

Den 39-årige Nidal Malik Hasan som misstänks ha avlossat de dödande skotten på basen Fort Hood i torsdags fördes på fredagen i helikopter över till ett militärsjukhus i San Antonio. Han hade dessförinnan vårdats i respirator på ett civilt sjukhus.

Enligt en talesman för Fort Hood var Nidal Malik Hasan medvetslös men hans tillstånd var stabilt.

Annons

Av de 30 som skottskadades vårdades 23 fortfarande på sjukhus, omkring hälften av dem låg på intensivvårdsavdelningar.

Spekulationer

Många spekulerade kring motivet till massakern, om armépsykiatern drabbats av ett psykiskt sammanbrott inför utsikten att skickas till Afghanistan eller om han drevs av en inre övertygelse. Både militären och president Barack Obama manade till återhållsamhet med spekulationer om motivet.

– Vi har inte alla svaren än. Jag avråder från att dra förhastade slutsatser innan vi har alla fakta, sade presidenten.

Han gav order om att flaggorna skulle halas på halv stång på federala byggnader, och amerikanska soldater både i USA och utomlands iakttog en tyst minut för att hedra de döda.

Japanbesök skjuts upp

Vita huset meddelade att Obama kommer att närvara vid en planerad minnesgudstjänst, men något datum hade inte meddelats. En japansk UD-tjänsteman sade att Obama har senarelagt sitt besök i Japan i nästa vecka med en dag, för att kunna delta i minnesstunden. Obama skulle ha anlänt på torsdag, men kommer först på fredagen, enligt tjänstemannen.

Inte heller militären ville spekulera kring motivet, eller diskutera om händelsen ska leda till nya rutiner i något avseende. Hasan var muslim och amerikansk tv sände bilder från en övervakningskamera som visade hur majoren köpte frukost några timmar före dödsskjutningen i en butik på basen, iförd traditionella muslimska kläder. Enligt vittnen ropade han Gud är stor – Allahu akbar – när han började skjuta.

Risk för reaktioner

Många fruktar därför att misstänksamheten mot muslimer ska öka ytterligare i USA. Även arméchefen George Casey befarade den möjligheten.

Annons

– Det är en av anledningarna till att jag bett våra ledare att hålla sitt folk informerat och inte dra förhastade slutsatser eller spekulera innan utredningen är klar. Jag oroar mig lite för en möjlig motreaktion och vi måste vara på vår vakt mot det, sade han.

Casey kallade dödsskjutningen för "en spark i magen" på hela armén.

Efter den inledande förvirringen började bilden av skottdramat att klarna på fredagen. Hasan ska ha avlossat över 100 skottsalvor inne på en vårdmottagning, enligt basens chef överste John Rossi. Gärningsmannen sköts sedan själv ner av två poliser ute i det fria. En av poliserna, en kvinna, skottskadades själv och hyllas som hjältinna.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons