Annons

USA skickar nytt miljardstöd till Ukraina

USA har tillkännagett ett nytt militärt stödpaket till Ukraina.
Bland annat skickas luftvärnssystem och artillerigranater för 1,2 miljarder dollar, motsvarade 12,2 miljarder kronor, till det ukrainska försvaret.
USA/Ukraina • Publicerad 9 maj 2023
USA skickar bland annat artillerigranater med kaliber 15,5 centimeter. Arkivbild.Foto: Matt Rourke/AP/TT

Stödpaketet ska främst stödja den ukrainska försvarsförmågan "i närtid", men även hjälpa Ukraina att "mota den ryska aggressionen även över längre tid", enligt ett uttalande från USA:s försvarsdepartement.

Paketet innehåller bland annat ospecificerade luftvärnssystem, artillerigranater, ammunition för vapen mot drönare och verktyg för att integrera Ukrainas föråldrade utrustning med moderna västerländska system.

Annons

Paketet betalas genom det federala stödprogrammet USAI, vilket innebär att man beställer nytt och inte skickar sådant som redan finns i amerikanska militärlager.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj tackar för stödet:

"Vi uppskattar den visade solidariteten med Ukraina på vad som är en symbolisk dag för oss – Europadagen och segerdagen över nazismen i andra världskriget. Tillsammans går vi mot en ny seger", skriver han på Twitter.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons