Annons
Nyheter

USA skickar hem ambassadpersonal från Addis

USA:s ambassad i Etiopien har godkänt att all personal som inte är absolut nödvändig tillåts lämna landet tillsammans med sina familjer.
Skälet är det försämrade säkerhetsläget.
Etiopien • Publicerad 4 november 2021
Förödelse i Tigrayregionens huvudstad Mekele. Arkivbild.Foto: AP/TT

Tidigare i veckan konstaterade USA att man är "djupt bekymrad" av det upptrappade våldet i Etiopien, som nyligen utlyst undantagstillstånd efter att styrkor från Tigreanska folkets befrielsefront (TPLF) avancerat i riktning mot huvudstaden Addis Abeba.

Premiärminister Abiy Ahmed, som tilldelades Nobels fredspris 2019, har svarat med en rad svavelosande Facebookinlägg, där han lovar att krossa de tigreanska styrkorna. Ett av inläggen togs bort av sociala medier-jätten, då det ansågs utgöra hets.

USA-sändebud på plats

Annons

Under torsdagen besöker USA:s särskilda sändebud Jeffrey Feltman Etiopien, men det är oklart huruvida Abiy kommer att ta emot honom. Premiärministern har hittills visat begränsat intresse för initiativ om samtal från bland annat FN, USA och grannlandet Kenya, något den kenyanske presidenten Uhuru Kenyatta kallar "stötande", enligt nyhetsbyrån AP.

FN:s generalsekreterare António Guterres fick visserligen en pratstund med Abiy tidigare i veckan, då han erbjöd sig att hjälpa till med medling i syfte att få slut på striderna, men hittills har någon sådan dialog inte kommit till stånd.

Ett år av konflikt

Inbördeskriget i norra Etiopien har pågått sedan november 2020, då regeringsstyrkor inledde en offensiv mot Tigray och TPLF-styrkorna. I somras återtog TPLF kontrollen över regionhuvudstaden Mekele.

FN har flera gånger slagit larm om möjliga krigsförbrytelser och människorättsbrott i konflikten, som dödat tusentals människor, tvingat miljontals på flykt, och lett till en utbredd hungersnöd.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons