Annons
Nyheter

USA skärper inresekrav

USA blir hårdare mot dem som inte uppfyller de amerikanska myndigheternas inresekrav. De lär stoppas redan på flygplatsen i Sverige, för annars får flygbolaget böta.
Nyheter • Publicerad 31 januari 2010

Sedan ett år tillbaka har USA bett bland andra svenska turister och affärsresenärer som ska åka dit utan visum att på förhand fylla i ett formulär på en särskild webbsida. Resenären ska bland annat uppge namn, passnummer och lova att man inte är terrorist.

Det har dock gått att hoppa över proceduren, även om man då granskats närmare vid ankomsten i USA.

Annons

Men nu blir det ändring, berättar USA:s konsul i Stockholm Martin Tatuch. Flygbolag kan nu, under en övergångsperiod, stoppa dem som inte fyllt i formuläret på förhand. Och från den 20 mars får flygbolagen böta annars – och ta hem sådana resenärer.

SAS presschef Elisabeth Manzi säger att det skandinaviska flygbolaget inte stoppar resenärer förrän systemet blir obligatoriskt.

– Vi rekommenderar att man anmäler sig minst 72 timmar i förväg, även om de allra flesta får klartecken i stort sett genast, säger Tatuch.

En impulsresenär ska alltså i normalfallet inte få något problem.

Klartecken för inresa gäller i två år om uppgifterna som fyllts i inte förändras.

USA:s inresekrav

Svenska turister och affärsresenärer behöver inte visum till USA om de vistas högst 90 dagar i landet.

De måste däremot på förhand fylla i ett elektroniskt formulär på departementet för inrikes säkerhets hemsida: https://esta.cbp.dhs.gov/

Annars kan flygbolaget neka resenärer att gå ombord.

Resenärer rekommenderas att fylla i formuläret minst 72 timmar i förväg. De flesta ska dock få svar i stort sett genast. Det är gratis, men det finns researrangörer som tar betalt för att tillhandahålla tjänsten.

Inresetillståndet gäller i två år såvida inga uppgifter som lämnats förändras.

Den som exempelvis ska studera eller arbeta i USA måste dock söka visum. (TT)

Källor: USA:s ambassad och Department of Homeland Security.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons