Annons
Nyheter

USA:s mothugg mot domstol "uppseendeväckande"

USA försöker hindra utredningen av krigsbrott i Afghanistan med sanktioner – ett vapen som landet brukar ta till mot terrorister, skurkstater och grova brottslingar.
USA • Publicerad 6 september 2020
Fatou Bensouda, chefsåklagare vid ICC, beläggs med sanktioner av USA för att hon utreder krigsbrott som kan ha begåtts i Afghanistan. Arkivbild.
Fatou Bensouda, chefsåklagare vid ICC, beläggs med sanktioner av USA för att hon utreder krigsbrott som kan ha begåtts i Afghanistan. Arkivbild.Foto: Peter Dejong/AP/TT
Afghanen Hajji Sharfddin visar upp foton av anhöriga som försvann i samband med en amerikansk militärinsats i provinsen Gardez 2012. USA har återkommande anklagats för att inte göra tillräckliga utredningar av civila dödsfall i kriget. Arkivbild.
Afghanen Hajji Sharfddin visar upp foton av anhöriga som försvann i samband med en amerikansk militärinsats i provinsen Gardez 2012. USA har återkommande anklagats för att inte göra tillräckliga utredningar av civila dödsfall i kriget. Arkivbild.Foto: Rahmat Gul/AP/TT
En amerikansk drönare i luften i södra Afghanistan. Arkivbild.
En amerikansk drönare i luften i södra Afghanistan. Arkivbild.Foto: Kirsty Wigglesworth/AP/TT

USA införde nyligen sanktionerna mot Internationella brottmålsdomstolens chefsåklagare Fatou Bensouda och hennes medarbetare, med hänvisning till att de "fortsätter rikta in sig på amerikaner".

Domstolen, förkortad ICC, har sedan i våras i uppdrag att utreda huruvida krigsbrott har begåtts av någon av de inblandade parterna i Afghanistan – oavsett om det är amerikaner, talibaner, terrorister eller regeringssoldater. Men USA spjärnar emot.

Annons

– USA har använt sanktioner för att komma åt terrorister och personer som begått grova förbrytelser. Nu används samma typ av sanktioner mot personer som utreder brott och den typen av överträdelser, säger Mark Klamberg, professor i folkrätt vid Stockholms universitet, till TT.

Kan utreda själva

USA är inte del av ICC-samarbetet, men det är Afghanistan och domstolen har därmed mandat att utreda krigsbrott som begåtts där. På så vis skulle vidden av brotten i det 19 år långa kriget kunna dokumenteras, men det kan bli desto mer problematiskt att försöka lagföra personer som begått dem om USA inte är villiga att lämna ut misstänkta.

– USA kommer inte att samarbeta, men det är tänkbart att det finns vittnen och dokumentation från andra länder, som man kan få tag i på annat sätt, säger Mark Klamberg.

Faktum är att en utredning i USA:s senat för flera år sedan slog fast att amerikanska soldater och tjänstemän har utsatt människor för tortyr i Afghanistan och på andra platser, poängterar folkrättsprofessorn.

– Det logiska nästa steget hade varit att amerikanska utredare hade utrett det här och lagfört eventuella brott. Då hade saken varit ur världen, säger han.

ICC får nämligen inte starta en formell brottsutredning om en redan har inletts i ett inblandat land.

– Problemet här är att händelserna, tortyren, hade sanktionerats från Vita huset. Då hamnar man hos (tidigare vicepresidenten) Dick Cheney och (tidigare presidenten) George W Bush.

Sällskap med Sudan?

För Fatou Bensouda och hennes medarbetare innebär sanktionerna bland annat reseförbud och att deras ekonomiska tillgångar kan frysas. Det är då till exempel tveksamt om chefsåklagaren kommer att kunna resa till New York, vilket hon regelbundet gör för att rapportera till FN om domstolens arbete.

För processerna i ICC kan det innebära att andra länder och anklagade personer pekar på USA.

– Det är möjligt att det får konsekvensen att andra personer som är föremål för utredningar säger att "men om USA inte samarbetar...", säger Mark Klamberg, som lyfter Sudans folkmordsanklagade tidigare diktator Omar al-Bashir som ett exempel.

Annons

– USA ska inte hamna i sällskap med Sudan.

Annars brukar kritiken mot ICC handla om att den bara utreder brott i Afrika, vilket en del anklagade afrikanska ledare inte har varit sena att påpeka.

– Det är en positiv sida av det hela (utredningen i Afghanistan). Det blir handfast här att domstolen utreder brott även utanför Afrika, även om de begås av personer i mäktiga stater, säger Klamberg.

Linde bekymrad

Om Afghanistanutredningen skulle leda till att ICC vill häkta misstänkta förbrytare kommer alla anslutna länder, som Sverige, vara skyldiga att gripa dem. På så vis kan det få konsekvenser även för eventuellt misstänkta amerikaner, påpekar Mark Klamberg.

Sveriges utrikesminister Ann Linde (S) understryker att Sverige och EU uttalat ett konsekvent stöd för ICC.

"Djupt bekymrad av amerikanska åtgärder som riktas mot ICC och två av dess tjänstemän, som hotar domstolens oberoende och opartiskhet", skriver hon på Twitter.

Fakta: USA och ICC

När 120 stater 1998 nådde överenskommelsen om den så kallade Romstadgan för Internationella brottsmålsdomstolen (ICC) sågs det som en milstolpe för strävan efter ett internationellt rättssystem.

Domstolen kunde upprättas 2002, efter att stadgan ratificerats av nödvändiga 60 stater. Totalt har 124 stater, däribland Sverige, ratificerat stadgan och därmed blivit medlemmar av domstolen.

Flera viktiga länder är inte med, däribland USA, Kina, Ryssland och Indien. USA skrev under stadgan under president Bill Clinton, men hans efterträdare George W Bush drog tillbaka avsikten att ratificera den.

USA:s kongress har till och med godkänt en lag som ger presidenten rätt att använda militären för att frita amerikansk personal som hålls frihetsberövad av ICC – en lag som i teorin skulle kunna innebära en amerikansk militärinsats på nederländskt territorium.

Hittills har ICC framför allt utrett brott begångna i afrikanska länder, men sedan blicken riktades mot Afghanistan och de palestinska områdena har det amerikanska tonläget mot domstolen skärpts ytterligare.

Källor: ICC, AFP

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons