Annons
Nyheter

"Historiskt" USA-besök i Taiwan retar Kina

USA:s hälsominister Alex Azar kommer inom kort att besöka Taiwan.
Det är första gången på sex år som en representant från USA gör ett officiellt besök i landet. Besöket retar Kina som anser att det hotar "fred och stabilitet" i regionen.
USA/Taiwan • Publicerad 5 augusti 2020
USA:s hälsominister Alex Azar. Arkivbild.
USA:s hälsominister Alex Azar. Arkivbild.Foto: Evan Vucci/AP/TT

Enligt Taiwans utrikesdepartement kommer Azar att träffa landets president Tsai Ing-Wen och departementet säger att besöket är ett bevis på USA:s stöd till Taiwan och deras nära relationer.

"Taiwan har varit ett föredöme för transparens och samarbete inom global hälsa under covid-19 pandemin och långt innan dess", säger Alex Azar i ett uttalande.

Annons

"Jag ser fram emot att framföra president Trumps stöd till Taiwans ledarskap inom global hälsa och understryka vår delade tro att fria och demokratiska samhällen är den bästa modellen för att skydda och främja hälsa."

Frostiga relationer

Den statliga nyhetsbyrån CNA uppger att ingen representant från USA på högre nivå har besökt landet sedan Washington 1979 officiellt bröt de diplomatiska banden med Taiwan och USA:s utrikesdepartement kallar besöket "historiskt".

Av Kina ses det däremot som ytterligare en av många amerikanska naglar i ögat på landet som anser att ön, som bröt sig loss från Kina 1949 och sedan dess i praktiken fungerar som en självständig stat, tillhör Kina.

Kina motsätter sig kraftigt officiella besök eller möten mellan USA och Taiwan säger Wang Wenbin, talesperson för det kinesiska utrikesdepartementet, under en pressträff efter beskedet.

Kina: Stoppa besök

Besöket hotar den "fred och stabilitet" som råder i regionen, fortsätter han.

– Vi uppmanar USA att följa principen om ett Kina, stoppa alla former av officiella utbyten med Taiwan och avstå från att skicka felaktiga signaler till Taiwans oberoende styrkor, säger Wang Wenbin.

Relationerna mellan USA och Kina har försämrats under president Donald Trumps tid vid makten då han på flera punkter skärpt ton och politik mot stormakten. På senare tid har länderna rykt ihop i diplomatiska bråk om bland annat handelsavtal och coronapandemin.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons