Annons
Nyheter

USA: Ryska miljoner till utländska politiker

Ryssland • Publicerad 13 september 2022
Moskvafloden framför Kreml i Moskva. Arkivbild.
Moskvafloden framför Kreml i Moskva. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Ryssland har i hemlighet skickat minst 300 miljoner dollar, motsvarande drygt 3,1 miljarder kronor, till utländska politiska partier och kandidater i fler än 20 länder sedan 2014.

Den slutsatsen drar USA:s underrättelsetjänst i dokument som tidigare varit hemligstämplade.

Annons

Syftet är enligt den amerikanska underrättelsetjänsten att överföra pengarna för att få ryskt inflytande. Bedömningen är enligt en högt uppsatt USA-källa att "detta är ett minimibelopp och att Ryssland sannolikt har överfört ytterligare betalningar i hemlighet som inte upptäckts".

Den amerikanska underrättelsetjänsten avslöjar inte vilka länder det gäller, men enligt dokumenten har den ryska ambassadören i ett asiatiskt land, som inte specificeras, försett en presidentkandidat med miljontals dollar.

USA:s president Joe Bidens stab gav landets underrättelsetjänst i uppdrag att studera eventuella pengaflöden efter att Rysslands anfallskrig mot Ukraina inleddes den 24 februari.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons