Annons
Nyheter

USA-protester: "Väntar oss ökning" av virusfall

Över hela USA har tusentals människor den senaste veckan slutit upp i en protestvåg mot rasism och polisvåld – mitt under rådande pandemi.
Läkare varnar för att protesterna är en grogrund för ny smittspridning – och att tårgas kan göra att viruset sprids mer effektivt.
USA • Publicerad 3 juni 2020
Demonstranter i Los Angeles på tisdagen.
Demonstranter i Los Angeles på tisdagen.Foto: Richard Vogel/AP/TT

– Vi väntar oss en ökning (av coronavirusfallen), eftersom inga håller avstånd och tyvärr använder de flesta sina munskydd felaktigt, säger Ebony Hilton, läkare vid University of Virginia-sjukhuset.

Under de omfattande protesterna har polis återkommande använt tårgas och pepparsprej mot demonstranter, något som även det kan öka smittspridningen, enligt Hilton.

Annons

– Pepparsprejen, som leder till hosta och kväljningar, ökar också risken. Dessutom kan covid-19 spridas genom små droppar via ögonen, och många använder inte skyddsglasögon, säger hon.

Trotsar faran

Enligt Robert Glatter, akutläkare i New York, kan aerosolen som skapas av tårgas göra att droppar med virus färdas längre sträckor än vad de annars skulle ha gjort och på så sätt riskerar fler att smittas.

Trots faran fortsätter tiotusentals demonstranter över hela USA att bryta mot rekommendationerna om att hålla avstånd – att protestera är viktigare.

– Det som har hänt är så upprörande att vi måste ta oss ut på gatorna, trots covid, trots att man kanske blir smittad, säger 52-årige Cav Manning när han går med tiotusentals andra i ett demonstrationståg i Brooklyn i New York.

Två pandemier

Människor demonstrerar mot polisbrutaliteten som orsakade 46-årige George Floyds död i Minneapolis den 25 maj – och just polisvåld är ett lika stort hot för USA:s svarta befolkning som coronaviruset, menar Hilton.

Att ständigt misstänkliggöras och pekas ut som förövare av poliskåren skapar en konstant mental stress och svarta i USA är därför utsatta för två pandemier samtidigt – covid-19 och polisbrutalitet, enligt henne.

– Vi vet att kronisk stress leder till förhöjd risk att drabbas av cancer, högt blodtryck, diabetes, hjärtsvikt och fetma, påpekar Hilton.

USA är det land som är värst drabbat av coronaviruspandemin, sett till antalet bekräftat smittade och döda. Hittills har över 106 000 människor avlidit i landet efter att de smittats med covid-19 och över 1,8 miljoner människor har konstaterats vara smittade. Antalet nya dödsfall sjunker långsamt, efter att ha nått en topp i mitten på april, och delstater har delvis börjat öppna sina samhällen igen.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons