Annons
Nyheter

USA: Nedskjutna objekt inte från Kina

Vita huset säger att det inte finns bevis för att de tre nedskjutna okända objekten kommer från Kina.
Det är inte heller troligt att de cirklade runt jorden för att spionera.
USA • Publicerad 14 februari 2023
John Kirby, talesperson för USA:s nationella säkerhetsråd.
John Kirby, talesperson för USA:s nationella säkerhetsråd.Foto: Evan Vucci/AP/TT

De tre objekten sköts ned av amerikanskt stridsflyg på hög höjd på den nordamerikanska kontinenten. Händelserna inträffade efter det att en misstänkt kinesisk spionballong skjutits ned utanför South Carolinas kust.

Men i ett utspel från Vita huset på tisdagen konstaterade talespersonen John Kirby från landets säkerhetsråd att de senast nedskjutna objekten inte tros komma från Kina.

Annons

– Så här långt har vi inga indikationer eller tecken som tyder på att dessa objekt var en del av Folkrepublikens spionprogram med luftballonger, eller att de var inblandade i försök att samla in underrättelsematerial, sade Kirby till reportrar i Washington DC.

Långa antenner

Beskedet kom samtidigt som USA:s federala polis FBI undersöker de föremål som lokaliserats efter det att den kinesiska höghöjdsballongen sköts ned den 4 februari.

"Stora delar av konstruktionen kunde säkras", uppgav amerikansk militär på måndagen.

Ballongens antenner, upp till tolv meter långa, finns bland materialet. Även sensorer och elektroniska delar har lokaliserats utanför Myrtle Beach enligt militäruppgifter.

Beskeden om de tre objekt som sedan skjutits ned var ett försök från USA att stävja rykten om att främmande makt låg bakom ytterligare spioneri, samt spekulationer om att de nedskjutna objekten skulle kunna vara från utomjordingar.

Olika flyghöjder

Det första av de tre objekten sköts ned den 10 februari utanför delstaten Alaskas norra kust. Det färdades på tolv kilometers höjd. Dagen därpå sköts ett objekt ned ovanför Yukon i Kanada på mellan sex och tolv kilometers höjd. Det tredje objektet sköts ned den 12 februari på gränsen mellan Kanada och USA, ovanför Huronsjön. Det färdades på sex kilometers höjd.

Enligt obekräftade uppgifter rör det sig om mindre farkoster: en var stor som "en liten bil", medan den över Kanada var "cylinderformad" och den som sköts ned över delstaten Michigan var en åttkantig farkost försedd med linor.

Det kinesiska luftskeppet sköts ned på arton kilometers höjd enligt amerikanska uppgifter. Den var stor som tre bussar.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons