Annons
Nyheter

USA kräver eldupphör i Gaza

För att få ett omedelbart humanitärt eldupphör i Gaza ringde USA:s president Barack Obama personligen upp Israels premiärminster.
Nyheter • Publicerad 28 juli 2014

USA:s president Barack Obama ringde på söndagskvällen svensk tid upp Israels premiärminister Benjamin Netanyahu för att få till stånd ett omedelbart, humanitärt eldupphör i Gaza, uppger Reuters. En långsiktig lösning kräver ett avväpnande av militanta grupper och en demilitarisering av Gaza, sade Obama.

På söndagseftermiddagen utlyste Hamas eldupphör, på uppmaning av FN. Men primitiva raketer fortsatte att landa i Israel och svaret från Israel blev beskt.

Annons

– Under dessa omständigheter kommer Israel göra vad det måste för att försvara sitt folk, sade premiärminister Benjamin Netanyahu i en intervju med CNN.

"Beredda på döden"

– Vi hör om dessa vapenvilor om och om igen, där den ena sidan säger ja och den andra säger nej. Vi är beredda på döden varje sekund, säger Sami Hamdan, 50, när TT ringer upp honom i lägenheten i Gaza stad.

Under vapenvilan på lördagen kunde Hamdan, som tidigare studerat vid KTH i Stockholm, tillsammans med hustrun och de sex barnen besöka sina föräldrar för första gången på tre veckor.

– Det är värst för barnen, de skriker när bomberna briserar. De tre yngsta kan jag inte lugna.

Han hoppas på ett eldupphör där de omkring 170 000 Gazabor som blivit internflyktingar kan besöka sina bostäder och leta efter anhöriga, vilket de inte tilläts göra på lördagen.

Påven vädjar om vapenvila

Sedan Israel återupptog beskjutningen har minst tio palestinier dödats, bland dem en äldre kristen kvinna.

– Snälla sluta! Jag ber er av hela mitt hjärta, det är dags att sluta. Sluta, snälla!

Påven Franciskus frångick på söndagen texten i sin bön och hans röst bar inte när han uppmanade alla stridande att lägga ned vapnen, rapporterar Reuters från Vatikanstaten.

Annons

Särskilt talade påven om barnen som drabbas. Rädda Barnen har tidigare larmat om att ett barn dör varje timme i Gaza.

Omfattande skador

Förstörelsen efter offensiven är stor, många byggnader har jämnats med marken och hela kvarter har utplånats av israelisk beskjutning. Sedan den 7 juli har 1 062 palestinier i Gaza mist livet, varav uppåt fyra femtedelar civila. 46 israeler har dödats, varav tre civila.

I torsdags dödades minst 15 personer vid en israelisk attack mot en FN-skola i Beit Hanoun, men på söndagskvällen tillbakavisade den israeliska armén att människor skulle ha dödats som ett direkt resultat av arméns aktioner. Armén bekräftar samtidigt att granatbeskjutning förekom "i området" då fientlig eld besvarades.

FN-sekretariatet anser att blockaden av Gaza måste lyftas, båda parter måste erkänna varandra och komma överens om en tvåstatslösning.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons