Annons

FN: Utsikterna för fred i Ukraina "minimala"

FN-chefen António Guterres bedömer att utsikterna för fred i Ukraina just nu är "minimala".
Ukraina • Publicerad 14 september 2022
FN-chefen António Guterres har pratat i telefon med Rysslands president Vladimir Putin. Arkivbild.
FN-chefen António Guterres har pratat i telefon med Rysslands president Vladimir Putin. Arkivbild.Foto: Mary Altaffer/AP/TT
President Zelenskyj låter sig fotograferas med en polis i Izium på onsdagen.
President Zelenskyj låter sig fotograferas med en polis i Izium på onsdagen.Foto: Leo Correa/AP/TT

FN-chefen och presidenten har under onsdagens telefonsamtal diskuterat Rysslands export av mat och gödningsmedel. Guterres varnar för att det skulle vara "naivt" att tro att det gjorts tillräckliga framsteg mot ett snabbt slut på kriget i Ukraina.

– Jag har inga förhoppningar, chanser för ett fredsavtal är just nu minimala, säger han.

Annons

Guterres påtalar dock att han fortsätter att ha kontakt med både Ryssland och Ukraina, och uttrycker hopp över att det "någon dag kommer vara möjligt att ta diskussionen till en högre nivå".

Putin: Rätt beslut

Trots att Ukrainas motoffensiv fortsätter framåt hävdar Rysslands president Vladimir Putin fortfarande att det var rätt beslut att invadera Ukraina, säger Tysklands förbundskansler Olaf Scholz efter deras 90 minuter långa telefonsamtal i tisdags.

– Tyvärr kan jag inte säga till er att intrycket vuxit om att det var ett misstag att inleda det här kriget. Och det var inget som tydde på att nya attityder håller på att växa, säger förbundskanslern.

I samtalet krävde Scholz att Ryssland drar tillbaka de ryska trupperna från Ukraina, och "kommer till en diplomatisk lösning så fort som möjligt".

Sedan den 6 september har Ukrainas styrkor återtagit runt 8 500 kvadratkilometer, enligt landets biträdande försvarsminister Hanna Maliar.

Zelenskyj i Izium

En av städerna som befriats är Izium i östra Ukraina, som landets president Volodymyr Zelenskyj besökt på onsdagen.

– Det man ser här är chockerande, men för mig inte förvånande, säger Zelenskyj i kortfattade kommentarer till pressuppbådet i Izium.

– Vi har ju sett samma bilder i början från Butja, från de platser som först återtogs, fortsätter han, syftande på platser där ryssarna anklagades för blodiga krigsbrott tidigt i kriget.

– Samma raserade byggnader och döda människor.

Zelenskyjs resa ett 50-tal mil österut från Kiev kommer som en markering av de framgångar Ukraina rönt på slagfälten på bara någon vecka. I stort sett hela länet Charkiv, som utgör en tjugondel av landets yta, står nu under ukrainsk kontroll.

ISW: Ukraina på offensiven

Annons

Bortom Charkiv ligger floden Oskil som en ungefärlig gräns mot ryskhållna områden österut. Enligt den USA-baserade tankesmedjan ISW "är rysk trupp troligen inte stark nog att förhindra fortsatta ukrainska avancemang längs Oskil, eftersom de inte verkar få förstärkningar". Därmed skulle Ukraina kunna fortsätta rycka fram även på andra sidan Oskil – om militären så önskar, bedömer ISW.

Samtidigt har Ukraina fler fronter att sprida sina krafter över. Även i söder, i Chersonregionen, fortsatte striderna där ukrainska styrkor verkar vara på offensiven. Kring staden Bachmut i Donetsk hade Ryssland däremot vissa framgångar, enligt ISW.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons