Annons
Nyheter

USA godkänner vapenförsäljning till Taiwan

USA har godkänt ytterligare försäljning av vapenmateriel till Taiwan. Paketet består av robotar och utrustning till stridsplanet F-16 till ett värde av 619 miljoner dollar, motsvarande närmare 6,5 miljarder kronor.
USA/Taiwan • Publicerad 2 mars 2023
En robot monteras på en vinge på ett stridsplan F-16 på militärbasen Chiayi i sydvästra Taiwan. Arkivbild.
En robot monteras på en vinge på ett stridsplan F-16 på militärbasen Chiayi i sydvästra Taiwan. Arkivbild.Foto: Taiwans presidentkansli/AP/TT

I paketet ingår bland annat anti-radarrobotar och jaktrobotar, samt utrustning för att hantera robotsystemen, uppger det amerikanska utrikesdepartementet i ett uttalande.

USA erkänner inte officiellt Taiwan som land, men stödjer samtidigt öriket med försäljning av vapen i självförsvarssyfte.

Annons

Kina har tidigare invänt mot amerikanska vapenförsäljningar och svarat med sanktioner och andra åtgärder.

Senast i september meddelade USA att man skulle skicka ett vapenpaket värt 1,1 miljarder dollar, motsvarande runt 12 miljarder kronor, till Taiwan. Beskedet om vapenpaketet kom efter att Nancy Pelosi, talman i USA:s representanthus, besökt Taiwan – vilket ledde till att Kina under ett antal dagar iscensatte omfattande militärövningar i området.

Efter det att en försäljningen har godkänts kan det ta år innan materielen levereras av de amerikanska vapentillverkarna.

Fakta: Taiwan

Taiwan består av en huvudö och flera mindre öar i Stilla havet, öster om det asiatiska fastlandet.

Nationen fungerar som en självständig och demokratisk stat, men erkänns som sådan av endast en handfull länder. Kina ser Taiwan som en utbrytarregion som ska ingå i Kina.

Kina accepterar inte att andra länder har relationer med både Peking och det taiwanesiska styret i Taipei.

Taiwans 23 miljoner invånare har länge levt med hotet om en invasion, men det har intensifierats under Xi Jinpings tid som president i Kina.

USA har valt att av strategiska skäl inte tydligt säga om man kommer att försvara Taiwan vid ett angrepp från Kina.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons