Annons
Nyheter

USA förlamat och förtjust av snön

Upp till 99 centimeter snö, inofficiellt rekord, rapporteras ha fallit i helgens oväder över nordöstra USA.
Nyheter • Publicerad 7 februari 2010
Hundratals människor i snöbollskrig i jätteformat i DuPont Circle i Washington efter snöovädret som gav nära en meter snö under helgen. Snöbollskriget marknadsfördes på Facebook och andra sociala nätverkssajter.
Hundratals människor i snöbollskrig i jätteformat i DuPont Circle i Washington efter snöovädret som gav nära en meter snö under helgen. Snöbollskriget marknadsfördes på Facebook och andra sociala nätverkssajter.Foto: J. Scott Applewhite

Washington är förlamat sedan i fredags kväll. President Barack Obama vågade sig på en tur med sin fordonskolonn, men inte utan problem.

I en båge från West Virginia ut till New Jersey vid Atlantkusten noterades från i fredags fram till söndagsmorgonen minst en halvmeters snöfall. Högsta noteringen blev enligt amerikanska medier 99 centimeter.

Annons

I huvudstaden Washington gav sig folk ut på skidor på oplogade gator. Där föll upp till 81 centimeter, mer än rekordet 71 centimeter från "The Great Knickerbocker Storm" i januari 1922.

Enligt The Washington Post stod över 200 000 hushåll i lördags kväll utan elförsörjning.

Ambulans krockade

President Obama, som länge bott i det mer snövana Chicago, har tidigare hånat huvudstadsbefolkningens dåliga beredskap. I lördags försökte han ignorera stormen, och lät sin stora fordonskolonn köra till ett stort partimöte några kvarter från Vita huset.

Fram kom han, men inte utan missöden. Först fick en ambulans sladd och körde in i en följebil med journalister. Sedan rasade en snötyngd gren ner på en av de svarta stadsjeeparna i kolonnen, rapporterar Washingtons mediebloggar.

– Det är "snowmageddon" (snö-domedagen) här i DC, sade Obama i sitt tal på mötet.

Washingtons borgmästare Adrian Fenty beskrev det som mer snö än "många av oss har sett under vår livstid". Han var tacksam över att ovädret slagit till över helgen, och sade i en tv-intervju att snöröjningen hade full fart med ett mål i sikte:

– Att ha staden redo och öppen som vanligt måndag morgon.

100 döda 1922

Några enstaka dödsoffer rapporteras i trafikolyckor som kopplas till snön. Men på det stora hela präglas reaktionerna till ovädret mest av fascinerad förtjusning.

Annat var det 1922, då snön fick den omtalade och hypermoderna biografen The Knickerbocker Theater i Washington att rasa ihop. Ungefär 100 människor dödades, en av de största tragedierna i USA:s huvudstads historia.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons