Annons
Nyheter

USA anfaller jihadister i Irak: Nödvändigt

Amerikanskt stridsflyg har attackerat jihadistmål i norra Irak efter beskjutning nära amerikansk personal, uppger Pentagon för AFP.
Nyheter • Publicerad 8 augusti 2014
Foto: Charles Dharapak

Att USA återigen genomför en militär operation i Irak visar på att den strategi som låg till grund för tillbakadragandet av trupper efter det förra kriget (2003–2010) inte var sund, anser Sam Brannan vid tankesmedjan CSIS.

Brannan, säkerhetspolitisk analytiker vid den ansedda tankesmedjan Center for Strategic and International Studies (CSIS).

Annons

– Vi lyckades inte med att stabilisera regionen. Vare sig man gillar det eller inte så är det tydligt att USA kommer att tvingas till sådana här insatser i Irak den närmaste framtiden, säger han till TT.

De flyg som lyfter med humanitära hjälp kommer från "ett område" i regionen, sannolikt utanför Irak.

– Det är tydligt att president Obama är motvillig att göra mer än vad som är absolut nödvändigt för att skydda amerikanska intressen, bland dem ambassaden i Bagdad, säger Brannan.

I den lilla orten Sarasota, söder om Tampa i Florida, verkar flera amerikaner skakade.

– Det är galet. Vi har ju redan utkämpat krig i Irak. Och med allt som händer i Ryssland samtidigt – det är skrämmande, säger Tim Hawkins som TT:s utsända möter på gatan.

Carl Bildt: "Nödvändigt"

Utrikesminister Carl Bildt (M) anser att de amerikanska flygbombningarna var helt nödvändiga.

– Man ska inte överdriva effekterna av enstaka bombangrepp, men jag tror att det har en politisk och psykologisk betydelse att stabilisera ett läge som annars blivit ännu mycket värre än vad det redan är, säger han.

Han poängterar också att bombningarna sker med stöd från regeringen i Bagdad.

– För ett dygn sedan fanns uppfattningen att det här kunde rulla ända fram till Erbil. Då hade katastrofen varit ännu mycket större. Nu tror jag att läget är stabiliserat, man kan hoppas det i alla fall.

Annons

Carl Bildt tror att det kommer bli aktuellt med fortsatta flyginsatser, men inte amerikanska markstyrkor.

– Det har ju Obama uteslutit.

Tror du att kurderna och den irakiska armen med amerikanskt flygunderstöd kan stå emot IS?

–  Det är det stora frågetecknet. Nu har IS använt både artilleri och stridsvagnar. Det hade de inte tidigare utan det är förmodligen irakiska arméns utrustning som de fick när de tog Mosul.

"Vi är tacksamma"

– Vi är glada över att USA äntligen agerar på marken och inte bara i tal. Terroristerna i Islamiska staten måste stoppas och vi är tacksamma för all hjälp vi kan få för att få bort dem, säger Aziz Amaniel som är samordnare vid Kristna kyrkornas utvecklingsprojekt i Arbil i norra Irak.

Hans organisation har tagit emot många av dem som flytt undan Islamiska statens frammarsch.

– Det enda jag kan tycka är att det är för sent. Vi hade behövt sätta in militära medel mot terroristerna för länge sedan. De har orsakat så mycket lidande och förstörelse.

UD ändrar inte rekommendationerna

Svenska Utrikesdepartementet har inte ändrat sina rekommendationer för resor till Irak efter de amerikanska flygattackerna mot jihadistmål nära Arbil.

Annons

Sedan tidigare avråder Utrikesdepartementet från alla resor till provinserna Nineveh, Anbar, Salah al-Din, Kirkuk och Diyala på grund av säkerhetsläget.

Vidare avråder Utrikesdepartementet från icke nödvändiga resor till övriga Irak, utom provinserna Arbil, Sulaymaniyya och Dohuk.

Samtidigt har Storbritanniens utrikesdepartement bett brittiska medborgare som befinner sig i provinserna Arbil, Sulaymaniyya och Dohuk i irakiska Kurdistan att omedelbart lämna området, efter anfall från extremister.

Reserådet – som utfärdades innan de amerikanska luftangreppen inleddes – innefattar inte själva staden Arbil.

Artikeln uppdateras.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons