Annons
Nyheter

USA agerar för att skydda flickor i Afghanistan

USA ska inom kort tillsätta en hög tjänsteman som uteslutande ska arbeta för att skydda flickor och kvinnor i Afghanistan.
USA/Afghanistan • Publicerad 14 oktober 2021
Brian McKeon, USA:s biträdande utrikesminister med ansvar för departementets styre, fotograferad under ett besök i Malmö.
Brian McKeon, USA:s biträdande utrikesminister med ansvar för departementets styre, fotograferad under ett besök i Malmö.Foto: Johan Nilsson/TT
En manifestation för kvinnors och flickors rättigheter, som hölls inne på en privat skola i Afghanistans huvudstad Kabul i början av oktober.
En manifestation för kvinnors och flickors rättigheter, som hölls inne på en privat skola i Afghanistans huvudstad Kabul i början av oktober.Foto: Ahmad Halabisaz/AP/TT

McKeon är biträdande minister med ansvar för departementets styre och därmed den tredje högst uppsatta i USA:s utrikesförvaltning efter utrikesminister Antony Blinken och hans biträdande utrikesminister. Under ett Sverigebesök i samband med konferensen om Förintelsen i Malmö, säger han att den nya posten ska offentliggöras inom kort.

– Talibanerna har lovat ett inkluderande styre men hittills finns inga bevis för det. . . Det finns inga kvinnor i styret och vi får oroande uppgifter om hur kvinnor och minoriteter behandlas både i Kabul och ute i landet.

Vill pressa talibanerna

Annons

Vid sidan av den nya tjänstemannen, som uteslutande kommer att verka för att skydda kvinnor och flickor, använder sig USA av riktade hjälpinsatser inom hälsosektorn för att stödja kvinnor i det krigshärjade landet. McKeon säger att USA, liksom flera andra länder, nu för samtal med talibanerna i vilka man försöker pressa extremiststyret att leva upp till sina löften. Dessa utfästelser inkluderar även respekt för mänskliga rättigheter och rätten att resa fritt, liksom löftet att inte låta Afghanistan bli en grogrund för terrorism.

– Vi tittar på vad de gör, inte vad de säger, påpekar han.

USA:s tumultartade uttåg från Afghanistan har kritiserats och bidragit till att president Joe Bidens opinionssiffror faller. McKeon, som jobbat länge med Biden både i senaten och under Barack Obamas tid i Vita huset, anser att presidenten inte hade något direkt val.

– Beslutet att dra tillbaka styrkorna var inte enkelt att fatta och det skedde i ljuset av att den tidigare regeringen (under Donald Trump) gjort en överenskommelse med talibanerna om att alla utländska soldater skulle lämna landet, säger han.

– Han (Biden) stod inför valet att leva upp till avtalet eller bryta det, och då sannolikt utsätta amerikanska soldater i Afghanistan för större risker.

Att den tidigare afghanska centralregeringen skulle falla så snabbt, på en tio-elva dagar, hade dock USA inte förutsett, medger McKeon.

– Jag tror att även talibanerna var överraskade med tanke på hur lång tid det tog dem att få till ett provisoriskt styre.

Evakuerar fortfarande

Brian McKeon noterar att den insats som genomfördes i augusti, då USA-ledda styrkor tog över flygplatsen i Kabul och möjliggjorde evakueringar av över 120 000 människor, sannolikt inte kunnat genomföras av något annat land. Men han duckar frågan om vad som kunde ha gjorts annorlunda, sett i backspegeln.

– Det kommer att bli tid för utvärdering. Nu håller vi fortfarande på med evakueringar av amerikaner och allierade afghaner och vi är fokuserade på det.

Fakta: Talibanerna

Talibanrörelsens ideologi kombinerar en extrem och fundamentalistisk tolkning av islam med den urgamla kulturella koden pashtunwali, döpt efter den etniska gruppen pashtuner som utgör talibanernas ryggrad.

Ordet taliban betyder ursprungligen student eller sökare på pashtunernas språk pashto.

Formellt föddes rörelsen 1994, men grunden lades tidigare i de pakistanska flyktingläger dit många afghaner flydde undan den sovjetiska invasionen 1979.

Efter Sovjetunionens nederlag och uttåg 1989 började krigsherrar, som med stöd från bland andra USA bekämpat invasionen, vända vapnen mot varandra.

Talibanerna lovade att ersätta kaoset med ordning. 1996 erövrade rörelsen huvudstaden Kabul. Den kontrollerade stora delar av landet fram till den USA-ledda invasionen 2001.

Talibanernas maktutövande då var konservativt, brutalt och godtyckligt. Musik förbjöds, avrättningar genomfördes inför publik och kvinnors frihet inskränktes kraftigt. Kvinnor förbjöds att röra sig fritt utanför hemmet och skolundervisning för flickor stoppades.

Den 15 augusti 2021 gick talibanerna återigen in i Afghanistans presidentpalats.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons