Annons
Nyheter

Urin hjälper till att återvinna viktig metall

Vetenskap • Publicerad 8 mars 2023
Med en lösningsvätska bestående av lättillgängliga ämnen, som framställs av urin och ättiksyra, kan 97 procent av den åtråvärda metallen kobolt återvinnas.
Med en lösningsvätska bestående av lättillgängliga ämnen, som framställs av urin och ättiksyra, kan 97 procent av den åtråvärda metallen kobolt återvinnas.Foto: Joakim Palmqvist/Linnéuniversitetet

Med hjälp av en lösning bestående av urin och ättika kan kobolt i litiumjonbatterier utvinnas, enligt forskare vid Linnéuniversitetet.

– Kobolt är en begränsad resurs och samhällets behov av den ökar bara. Återvinning av kobolt är en nödvändighet, säger professor Ian Nicholls till SVT Nyheter Småland.

Annons

Vanligtvis kräver återvinning av kobolten stora mängder energi, samtidigt som miljöfarliga biprodukter skapas vid processen. Men nu har forskarna knäckt koden till en energisnål återvinning av kobolt – som är en av beståndsdelarna i batterier som används för bland annat mobiltelefoner och elfordon.

Med hjälp av den nya lösningsvätskan, som innehåller ett derivat av urea, som finns i urin, samt acetamid, som finns i ättiksyra, går kobolten att frigöra från batterierna, uppger Linnéuniversitetet i ett pressutskick.

Studien har publicerats i ACS Publications.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons