Annons
Nyheter

Uråldriga strutsägg funna i Israels öken

Strutsägg som uppskattas vara minst 4 000 år gamla har hittats i södra Israel. Fyndet ska ge en inblick i hur livet såg ut för de forntida människor som då bodde i regionen.
Israel • Publicerad 13 januari 2023
En arkeolog visar ett färskt strutsägg bredvid de omkring 4|000 år gamla äggfragment som hittats i Negevöknen i Israel.Foto: Gil Cohen-Magen/AFP/TT

De åtta krossade äggen upptäcktes av arkeologer i fragment nära den egyptiska gränsen i Negevöknen.

Äggen låg i närheten av en eldstad som var en del av en lägerplats som använts av nomader "sedan förhistorisk tid" säger arkeologen Lauren Davis vid Israels antikvitetsmyndighet.

Annons

Äggens närhet till elden – tillsammans med stenar, flinta, verktyg och keramikskärvor – pekar på att de skulle tillagas, enligt Davis.

Hon säger att äggen kan ge ledtrådar till det liv som människorna levde då.

– Även om nomaderna inte byggde permanenta strukturer på den här platsen, tillåter fynden oss att känna deras närvaro i öknen, säger Lauren Davis.

Vilda strutsar förekom i området tills de dog ut på 1800-talet, enligt antikvitetsmyndigheten.

Davis framhåller även att äggen har bevarats på ett "utomordentligt" sätt. De ska nu undersökas – något som borde ge en mer exakt tidsbestämmelse för platsen och dess funktion.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons