Annons
Nyheter

Uppmärksammat ämne slopas i barntandkrämer

Titandioxid – som bland annat används som färgämne – kommer att tas bort från en rad barntandkrämer, rapporterar Tandläkartidningen.
Hälsa • Publicerad 31 augusti 2023
Titandioxid tas bort ur ett antal tandkrämer. Arkivbild.
Titandioxid tas bort ur ett antal tandkrämer. Arkivbild.Foto: Fredrik Persson/TT

Titandioxid har sedan drygt ett år förbjudits som tillsats i mat eftersom det inte har gått att utesluta att ämnet kan öka risken för cancer. Förbudet har dock inte omfattat tandkräm, och tidigare i år uppmärksammade tidningen Råd & Rön att ämnet fanns i fyra tandkrämer som riktar sig till barn.

I Tandläkartidningens genomgång uppger nu barntandkrämernas tillverkare att ämnet kommer att slopas i produkterna under 2023 eller 2024.

Annons

”Vi insåg att det enda ingrediensen gör för vår tandkräm var att göra den vit så vi valde att, trots att den är säker att använda, ta bort den ur samtliga tandkrämer i nästa batch”, säger Patrick Verkland vid The Humble Co – en av tillverkarna – i ett mejlsvar till Tandläkartidningen.

De fyra tandkrämer som ämnet tas bort från är "Humble Kids Strawberry", "Sensodyne Bamsetandkräm", "Flux tandkräm 6+ sweetmint" och "Apoteket barntandkräm".

Trots utfasningen i barntandkräm förekommer titandioxid fortfarande i flera tandkrämer som riktar sig till vuxna. Även om ämnet bedömts som säkert i just tandkräm har EU-kommissionen bett den vetenskapliga kommittén SCCS att granska ämnet på nytt.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons