Annons
Nyheter

Uppmaning: Skräm inte turister med krimnyheter

Centralasiatiska Kirgizistan vill locka fler turister. Därför uppmanas befolkningen att inte skrämma bort potentiella besökare med "dåliga nyheter".
Kirgizistan • Publicerad 2 maj 2023
Kvinnor protesterar under årets kvinnodag i Kirgizistans huvudstad Bisjkek.
Kvinnor protesterar under årets kvinnodag i Kirgizistans huvudstad Bisjkek.Foto: Vladimir Voronin/AP/TT
Hästar betar i Suusamyrdalen i kirgiziska Tianshan-bergen i augusti 2022. Landet satsar bland annat på rid- och skidturism.
Hästar betar i Suusamyrdalen i kirgiziska Tianshan-bergen i augusti 2022. Landet satsar bland annat på rid- och skidturism.Foto: Vladimir Voronin/AP/TT

Regeringen i den forna Sovjetrepubliken ber invånarna att undvika att publicera negativ information och krimnyheter på sociala medier.

"Om brott faktiskt sker i vårt land, skriv om det enbart på kirgiziska i små bokstäver i något hörn någonstans", uppmanar Daiyrbek Orunbekov vid presidentkansliet i Bisjkek medborgarna på sociala medier.

Annons

Kirgizistan har nyligen infört visumfri entré för en rad länder i hopp om att utveckla turismen i det kustlösa, kuperade landet som gränsar till gränsar till Kazakstan, Kina, Tadzjikistan och Uzbekistan.

Till skillnad från sina centralasiatiska grannar har Kirgizistan en relativt stark yttrande- och pressfrihet, men människorättsorganisationer har de senaste åren anklagat regeringen för att alltmer dra åt snaran för landets medier. I slutet av april stängde myndigheterna ned den kirgiziska falang av USA-grundade Radio Free Europe/Radio Liberty, med hänvisning till att bolaget publicerat "opålitlig information" i samband med dess rapportering om de dödliga sammandrabbningarna med grannlandet Tadzjikistan i september.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons