Annons
Nyheter

SAS kan avnoteras i höst – aktien rasar

SAS kan avnoteras från börsen i höst. Det skriver danska tidningen Berlingske med hänvisning till anonyma källor. Uppgifterna har fått flygbolagets aktie att falla kraftigt.
Ekonomi • Publicerad 12 april 2023
SAS tid på börsen kan lida mot sitt slut, enligt uppgifter till danska tidningen Berlingske. Arkivbild.
SAS tid på börsen kan lida mot sitt slut, enligt uppgifter till danska tidningen Berlingske. Arkivbild.Foto: Javad Parsa NTB/TT

Enligt uppgiftslämnare till Berlingske vore det förvånande om SAS fortfarande är börsnoterat till hösten. Efter nyheten har SAS-aktien på onsdagsförmiddagen rasat med strax under 30 procent på Stockholmsbörsen.

Hans Jørgen Elnæs, norsk flyganalytiker på Winair, bedömer att det finns en möjlighet att SAS avnoteras. Det beror dock på vilka investerare som deltar i kapitalanskaffningen på 9,5 miljarder kronor som bolaget annonserade förra veckan.

Annons

"Om det finns några få stora ägare i SAS, är behovet mindre att de är börsnoterade", skriver han i ett sms till TT.

Amerikansk kapitalfond i fokus

Efter en avnotering skulle, enligt Berlingskes uppgifter, flygbolagets majoritetsägare bli Apollo Global Management, som planerar att öka sitt innehav till 70 procent. Resterande 30 procent kommer danska staten att äga.

Hans Jørgen Elnæs betonar att det är för tidigt i processen att dra några slutsatser om vilken roll den amerikanska kapitalfonden Apollo kommer ha i bolaget.

"Men den danska staten har varit tydlig med att den kan öka sitt ägande i SAS från 22 procent till max 30 procent."

I nuläget äger svenska staten 21,8 procent av SAS, och har tidigare aviserat att det inte är aktuellt att skjuta till kapital i nyemissionen.

"Vi är ansvarsfulla men inte långsiktiga ägare i SAS. Vi följer fortsatt bolagets process noggrant för att bolaget ska kunna fortsätta genomföra sin plan SAS Forward", skriver Lars Hjälmered (M), statssekreterare med ansvar för de statliga bolagen på finansdepartementet, i en kommentar till TT.

"Aktierna kan bli värdelösa"

SAS presschef i Danmark, Alexandra Lindgren Kaoukji, säger till Berlingske att det är för tidigt att spekulera i en eventuell avnotering.

Att kursen dyker och aktieägare flyr SAS efter uppgifterna är inte förvånande, enligt Jacob Pedersen, chef för aktieanalys på danska Sydbank.

– Det sker för att det har blivit tydligt att aktierna kan bli värdelösa om bolaget avnoteras. Det kan lämna de befintliga ägarna utan värderingar alls. Det gör så klart att en del av dem springer iväg skrikande, säger han till nyhetsbyrån Ritzau.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons