Annons
Nyheter

Uppgifter: EU svänger om Kaliningrad

EU/Ryssland • Publicerad 2 juli 2022
Kaliningrads position i Östersjöområdet.
Kaliningrads position i Östersjöområdet.Foto: Björn Hellström

EU-kommissionen planerar att utfärda ett förtydligande av sanktionerna mot Ryssland som innebär ett slut för det litauiska transitstoppet till den ryska exklaven Kaliningrad, rapporterar den tyska tidningen Der Spiegel.

Förtydligandet skulle göra det möjligt för Ryssland att återuppta viss transport av gods som är föremål för EU:s sanktioner genom Litauen.

Annons

Moskva ska då kunna använda transitjärnvägen till alla sorters varor, men endast i begränsade mängder i nivå med mängden som transporterades innan invasionen av Ukraina den 24 februari.

I vissa speciella fall, som vid reparationer av slussar, kan mängden gods få överstiga de bestämda nivåerna. Alla sådana undantag måste först motiveras från ryskt håll innan de kan godkännas.

Transitstoppet till Kaliningrad har skapat ytterligare spänningar mellan Ryssland och EU. Kreml har tidigare varnat för att vedergällningsåtgärder mot stoppet övervägs.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons