Annons

Uppgift: Skickar klusterbomber till Ukraina

USA har beslutat att förse Ukraina med klusterbomber, enligt uppgifter i amerikanska medier.
USA/Ukraina • Publicerad 7 juli 2023
USA:s president Joe Biden. Arkivbild.
USA:s president Joe Biden. Arkivbild.Foto: Meg Kinnard/AP/TT

President Joe Bidens regering väntas under fredagen tillkännage beslutet att sända tusentals klusterbomber, som en del av ett större militärt stödpaket till Ukraina. Klusterammunition är ett kontroversiellt vapen eftersom bomberna kan orsaka stora skador på civila. USA har länge tvekat att gå Ukrainas önskemål till mötes, men gör nu en omsvängning.

Enligt Washington Post innebär beslutet, som kommer efter månader av intern debatt, att Biden kringgår amerikansk lagstiftning som förbjuder produktion, användning och överföring av klusterammunition.

Annons

Det finns också en oro att Ukrainas motoffensiv går långsammare än förväntat och att landets ammunition börjar ta slut.

Över 120 stater, bland dem Sverige, har skrivit under ett internationellt avtal mot användning, överföring, produktion och lagring av klusterbomber.

USA, Ryssland och Ukraina har inte skrivit under avtalet.

FN:s talesperson för mänskliga rättigheter, Marta Hurtado, uppmanar länder att genast sluta använda sådana vapen.

– Vi uppmanar Ryssland och Ukraina att underteckna avtalet mot klustervapen och uppmanar länder att genast stoppa användandet av sådan ammunition.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons