Annons
Nyheter

Uppgift: Ryssland vill flytta gräns mot Finland

Ryssland tänker ensidigt ändra havsgränsen mot Finland och Litauen, rapporterar finländska medier med hänvisning till ryska uppgifter.
Finland utreder saken, meddelar Finlands utrikesminister Elina Valtonen.
Ryssland • Publicerad 22 maj 2024
Rysslands president Vladimir Putin. Arkivbild.
Rysslands president Vladimir Putin. Arkivbild.Foto: Alexander Kazakov/AP/TT

”Det är värt att komma ihåg att det är hybridpåverkan att orsaka förvirring. Finland blir inte förvirrat”, skriver Elina Valtonen på X, med anledning av uppgifterna om de ryska planerna.

Enligt ett regeringsdokument som The Moscow Times hänvisar till har Ryssland för avsikt att förklara en del av vattenområdet i Finska viken samt nära Kaliningrad som sina inre havsvatten. Ryssland vill alltså definiera havsområden som i dag tillhör Finland som ryska.

Annons

Enligt förslaget ska gränsen dras om i närheten av de ryska öarna Hogland, Sommarö, Rödskär, Lilla Tytärskär och Vigrund, skriver Svenska Yle.

"FN:s havsrättskonvention innehåller bestämmelser om definitionen av kuststaters maritima zoner, också om att revidera dem. Vi utgår från att Ryssland som part i konventionen agerar därefter", skriver Valtonen.

Enligt internationell rätt är det inte tillåtet att ensidigt flytta på havsgränser.

Finland borde svara och visa att det här inte acceptabelt, anser Charly Salonius-Pasternak, forskare på Utrikespolitiska institutet i Helsingfors. Enligt forskaren är utspelet typiskt för Ryssland.

– Men i det här skedet måste vi absolut reagera mycket snabbt och hårt, säger han till Svenska Yle.

Anledningen till förändringen är att den nuvarande gränsdragningen enligt det ryska försvarsdepartementet inte motsvarar ”den moderna geografiska situationen”.

Finlands utrikesdepartement kommer att kommentera saken senare på onsdagsmorgonen, skriver tidningen Hufvudstadsbladet.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons