Annons
Nyheter

Bred uppgång på börsen

Stockholmsbörsen steg på bred front på fredagen. OMXS-index ökade 1,5 procent med telekomjätten Ericsson som ett av dragloken.
Börs • Publicerad 9 december 2022
Muntra miner på i börsen. Arkivbild.
Muntra miner på i börsen. Arkivbild.Foto: Joakim Ståhl/SvD-TT

Ericsson, som på handelsveckans sista dag meddelade att bolaget nått en förlikning med it-jätten Apple om en patentlicens, klättrade 1,3 procent. Men bäst på OMXS30-listan med de mest omsatta aktierna gick molntjänstbolaget Sinch och industrikoncernen Alfa Laval, upp 3,2 procent respektive 3,0 procent.

Bara tre av bolagen på OMXS30 gick ned, bland dem bilsäkerhetsföretaget Autoliv som tappade 1,9 procent.

Annons

Räknat över hela den gångna veckan backade OMXS-index 0,3 procent, medan OMXS30 tappade 0,4 procent.

På de asiatiska börserna var fredagsstämningen överlag munter. Hongkongbörsen steg 2,3 procent och Tokyos Nikkei 225 lyfte 1,2 procent. Siffror från Kina under natten svensk tid visade att producentpriserna fortsatte nedåt och att konsumentpriserna hölls inom prognoserna.

De ledande europeiska börserna steg, DAX-index i Frankfurt med 0,7 procent, CAC40-index i Paris med 0,5 procent och FTSE-index i London med marginella 0,1 procent.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons