Annons
Nyheter

Bred uppgång på börsen

Stockholmsbörsen lyfte på bred front på onsdagen efter flera dagar med fallande kurser. OMXS-index steg 0,8 procent.
Även de ledande Europabörserna gick bra.
Börs • Publicerad 2 september 2020
Kurslyft på bred front i Stockholm. Arkivbild.
Kurslyft på bred front i Stockholm. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Marknaden visade allt fler tecken på en återhämtning i coronakrisen, med stabila inköpschefsindex från ledande ekonomier som USA, Kina och EU. Dessutom räknade allt fler med att det blir mer krisstöd från Washington, vilket ökade på suget efter riskfyllda tillgångar som aktier.

I Stockholm steg 23 av 30 bland de mest omsatta aktierna på OMXS30-index. Mest uppåt i kraft av indextyngd drog läkemedelskoncernen Astra Zeneca som ökade 0,6 procent. Bland vinnarna fanns också bilsäkerhetskoncernen Autoliv och medicinteknikbolaget Getinge som steg 2,8 respektive 2,7 procent.

Annons

Verkstadssektorn gick också bra, med kurslyft på 1,3 procent för lastbilsjätten Volvo och 1,1 procent för Sandvik.

Storbankerna bromsade utvecklingen, med kursfall för Handelsbanken på 1,9 procent och för Nordea på 0,7 procent. Även SEB backade 0,4 procent, medan Swedbank utgjorde ett undantag och ökade 1,0 procent.

Bland de mindre bolagen märktes fortsatt kraftiga kurssvängningar i Odd Molly, som klättrade drygt 12 procent. Företaget är mest känt som klädbolag, men har på senare år köpt en rad logistikfastigheter och aktien har den senaste månaden rusat nästan 180 procent.

Ytterligare en kursrusare var Nobia efter höjd riktkurs från norska DNB. Köksinredningsföretaget steg 7,2 procent.

På de stora Europabörserna ökade DAX-index i Frankfurt mest: upp 2,1 procent. CAC 40-index i Paris steg 1,9 procent och FTSE100-index i London klättrade 1,4 procent.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons