Annons
Nyheter

Visselblåsare: Jag tystades av Vita huset

En högt uppsatt tjänsteman inom USA:s underrättelsetjänst påstår att Vita huset beordrade honom att upphöra med rapportering om rysk inblandning i det amerikanska valet.
I stället skulle fokus ligga på kinesisk och iransk inblandning.
USA • Publicerad 9 september 2020
President Donald Trump och chefen för departementet för USA:s inre säkerhet, Chad Wolf. Arkivbild.
President Donald Trump och chefen för departementet för USA:s inre säkerhet, Chad Wolf. Arkivbild.Foto: Evan Vucci/AP/TT

Visselblåsaren Brian Murphy, som varit högt uppsatt inom departementet för inrikes säkerhet (DHS), säger att varningen i maj i år kom från Chad Wolf, som är tillförordnad chef för departementet Homeland security.

I en skrivelse som nu blivit offentlig uppger Murphy att Wolf i sin tur fick ordern från president Donald Trumps nationelle säkerhetsrådgivare Robert O'Brien.

Annons

Murphy skriver att han den 1 augusti degraderades efter två års påtryckningar om att förvränga underrättelserapporter. I detta ingick bland annat, påstår han, att överdriva hotet om att terrorister kunde ta sig in i USA från Mexiko, tona ned hotet från vit makt-rörelsen och undvika rapportering om rysk inblandning i det amerikanska valet.

Visselblåsaren hävdar att när han och chefen Chad Wolf möttes den 8 juli så påpekade Wolf att mötet behövde hållas eftersom Murphys beteende fick presidenten att "framstå i dålig dager".

Wolf ska därefter ha uteslutit Murphy från fler möten i ämnet, och en rapport som sedan släpptes tonade ned rysk inblandning och betonade i stället iransk och kinesisk sådan.

Representanthusets underrättelseutskott som leds av Demokraterna, har kallat Murphy att vittna i kongressen den 21 september.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons