Annons
Nyheter

Underhållet knäcker många stugägare

Sommarstugan kräver mycket underhåll och det är främsta skälet till att den säljs, visar en studie som Mäklarstatistik gjort.
Nyheter • Publicerad 13 juli 2009
Sommarstugan kräver i regel mycket underhåll.
Sommarstugan kräver i regel mycket underhåll.Foto: Scanpix

En annan vanlig orsak är att barnen är ointresserade.

Många sommarstugor går i arv i flera generationer och de flesta försöker behålla stugan så länge som möjligt. Men det finns en gräns och det handlar inte främst om pengar.

Annons

– Att äga ett fritidshus kan vara förenat med höga kostnader. Men ekonomin är inte ett av de främsta skälen till att man säljer, vilket man skulle kunna tro i dessa tider av lågkonjunktur. Man håller helt enkelt fast i sitt fritidshus så länge man orkar och kan, säger Bessie Wedholm, medie- och kommunikationsansvarig hos Mäklarsamfundet.

– Barnen har en del att säga till om även vad gäller fritidshuset och är de inte intresserade säljer man.

Undersökningen bygger på 2 000 fastighetsmäklares bedömningar. Den visar att det främsta skälet till att sommarstugan säljs är man inte orkar med underhållet längre, följt av man har tröttnat på att åka till stugan och vill göra något annat. Därefter följer ändrade familjeförhållanden, barnen är inte intresserade, man har inte råd längre eller man vill sälja med vinst.

I både Jämtlands och Kronobergs län är det främsta skälet till att man säljer sin sommarstuga att man helt enkelt har tröttnat. I Blekinge, Värmlands, Norrbottens och Kalmar län är det näst främsta skälet till försäljningen är att barnen inte är intresserade av att hjälpa till med underhållet.

Majoriteten av fastighetsmäklarna bedömer att den vanligaste köparen av ett fritidshus är i åldern 41–50 år.

Ändrade familjeförhållanden är det vanligaste skälet till att man säljer sitt småhus eller sin bostadsrätt.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons