Annons
Nyheter

Undantagslagar efter strider i Etiopien

Etiopiens regering har infört undantagslagar i den nordliga regionen Amhara efter sammandrabbningar mellan armén och lokala väpnade grupper.
Etiopien • Publicerad 4 augusti 2023
Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed. Arkivbild
Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed. ArkivbildFoto: AP/TT

Åtgärderna ska vara i kraft i Amhara i sex månader och kan utökas till att omfatta hela landet om säkerhetsproblemen förvärras, heter det i ett uttalande från premiärminister Abiy Ahmeds kansli.

Torgmöten och folksamlingar förbjuds enligt dekretet, som även ger myndigheterna rätt att införa utegångsförbud och långtgående befogenheter att kroppsvisitera och gripa misstänkta.

Annons

Regionala styrkor i Amhara och den lokala milisen Fano stöttade regeringsstyrkorna i kriget mot rebellerna i grannregionen Tigray, vilket slutade i ett fredsavtal i november förra året.

Fano och en regional styrka behöll dock kontrollen över västra Tigray, ett område som både Tigray och Amhara gör anspråk på.

När Abiy i april meddelade att lokala styrkor skulle införlivas i armén eller polisen utbröt protester bland nationalister som fruktar att makten centraliseras på bekostnad av regionalt självbestämmande.

Striderna i Amhara har trappats upp de senaste veckorna, vilket lett till Spanien och Storbritannien avrått från resor till regionen. Flygbolaget Ethiopian Airlines har ställt in flighter till flera städer i Amhara.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons