Annons

Ukraina: Över 20 samhällen har återtagits

Ukrainas offensiv i nordost fortsätter med oförminskad kraft. Det senaste dygnet uppges ett 20-tal samhällen ha återerövrats, och på flera ställen är man nu framme vid gränsen till Ryssland.
Ryssland vill dock inte kännas vid några motgångar alls, utan hävdar moteld.
Ukraina • Publicerad 12 september 2022
Ukraina säger sig ha nått ryska gränsen norr och öster om Charkiv.
Ukraina säger sig ha nått ryska gränsen norr och öster om Charkiv.Foto: Anders Humlebo
Brandkåren bekämpar flammorna efter vad som beskrivs som en rysk raketattack i Charkiv i nordöstra Ukraina natten mot måndagen. Attacken verkar ha varit riktad mot elnätet.
Brandkåren bekämpar flammorna efter vad som beskrivs som en rysk raketattack i Charkiv i nordöstra Ukraina natten mot måndagen. Attacken verkar ha varit riktad mot elnätet.Foto: Kostiantyn Liberov/AP/TT

"Under de senaste 24 timmarna har Ukrainas väpnade styrkor jagat i väg fienden från över 20 samhällen", heter det i en daglig uppdatering från armén. "Full kontroll" uppges vara återupprättad på dessa platser.

"På vissa frontavsnitt har våra försvarare nått landsgränsen till Ryska federationen", hävdar Charkivs guvernör Oleh Synjehubov. Ukrainare har inte varit i närheten av gränsen sedan ryska styrkor stormade över den 24 februari. Som så mycket i kriget går dock Synjehubovs uppgifter inte att bekräfta i nuläget.

Annons

Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba skriver på Twitter att EU:s utrikeschef Josep Borrell ringt upp ministern för att "uttrycka sin beundran och respekt för Ukrainas militär när de frigör fler territorier från den ryska ockupationen".

"Jag bad om vapen, sanktioner och ekonomiskt stöd", skriver Kuleba.

Döda civila hittade

Samtidigt kommer uppgifter från de områden som återigen är under ukrainsk kontroll. Enligt ukrainska myndigheter har fyra civila personer hittats döda i en by som återtagits från ryska styrkor. Kropparna uppges bära spår av tortyr.

Det regionala åklagarkansliet hävdar att medborgare, efter att Ukraina återtagit byn, uppgett att ryska trupper dödat andra bybor, rapporterar AFP.

"Tre av dem var begravda nära bostäder, den andra hittades på en asfaltsfabriks område", skriver åklagarna på Facebook.

Kapad el

Den ryska reträtten har rapporterats vara bitvis panikartad och kaotisk. Men landets krigsapparat kan slå tillbaka på andra sätt. Sent på söndagen kapades elförsörjningen i stora områden, och Ukraina hävdar att "ryska terrorister" ligger bakom.

"Helt mörklagt i regionerna Charkiv och Donetsk, samt delar av regionerna Zaporizjzja, Dnipropetrovsk och Sumy", skrev president Volodymyr Zelenskyj på sociala medier.

"Målet är att beröva människor ljus och värme", tillade han enligt nyhetsbyrån AFP.

Större delen av avbrotten var dock åtgärdade på måndagsmorgonen, enligt lokala myndigheter.

"Rysslands villkor"

Och retoriken från maktborgen Kreml i den ryska huvudstaden är fortsatt segerviss.

Annons

"En viss Zelenskyj säger att han inte tänker förhandla med någon som sätter ultimatum", skriver Dmitrij Medvedev, tidigare president och nu vice ordförande i Rysslands säkerhetsråd, i meddelandetjänsten Telegram.

"Men dessa 'ultimatum' är bara uppvärmning inför de villkor som komma skall. Och de kan han: Kiev-regimens totala kapitulation, på Rysslands villkor".

Peskov: Specialoperation fortsätter

Från president Vladimir Putins talesman är tongångarna liknande.

– Denna militära specialoperation fortsätter, säger Dmitrij Peskov, syftande på kriget.

Enligt Rysslands försvarsdepartement besvaras de ukrainska anfallen med "precisionstillslag på enheter och reserver inom Ukrainas väpnade styrkor".

Ombedd att kommentera detta blir Peskovs svar:

– Dessa frågor är bortom mitt kompetensområde.

Han försäkrar enligt nyhetsbyrån Interfax referat att Putin följer utvecklingen noga.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons