Annons

Ny fångutväxling mellan Ukraina och Ryssland

Ukraina uppger att en amerikansk medborgare och 64 ukrainska soldater har utväxlats med Ryssland.
Nyheten välkomnas av Vita huset.
Ukraina • Publicerad 14 december 2022
Andriy Yermak, Ukrainas president Volodomyr Zelenskyjs stabschef, uppger att drygt 60 ukrainska soldater och en amerikansk medborgare har befriats i en fångutväxling med Ryssland. Arkivbild.
Andriy Yermak, Ukrainas president Volodomyr Zelenskyjs stabschef, uppger att drygt 60 ukrainska soldater och en amerikansk medborgare har befriats i en fångutväxling med Ryssland. Arkivbild.Foto: Efrem Lukatsky/AP/TT
En byggnad som till stora delar förstörts av rysk beskjutning i Ukrainas huvudstad Kiev.
En byggnad som till stora delar förstörts av rysk beskjutning i Ukrainas huvudstad Kiev.Foto: Evgeniy Maloletka/AP/TT

"64 soldater i Ukrainas väpnade styrkor som kämpade i Donetsk och Luhansk – som i synnerhet deltog i försvaret av staden Bakhmut – är på väg hem", skriver Andriy Yermak, den ukrainske presidenten Volodomyr Zelenskyjs stabschef, på sociala medier och fortsätter:

"Det var även möjligt att befria en amerikansk medborgare som hjälpte vårt folk".

Annons

Vita huset har bekräftat att en amerikansk medborgare har befriats.

– Vi välkomnar verkligen nyheterna. Men av integritetsskäl kan jag inte gå in på några fler detaljer gällande den här individen, säger John Kirby som är talesperson för USA:s nationella säkerhetsråd.

Den statskontrollerade ryska nyhetsbyrån Tass har tidigare rapporterat att amerikanen greps i Donetskregionen i juni och anklagades för att ha deltagit i antiryska protester och för att ha uppviglat till hat.

Nedskjutna drönare

Samtidigt fortsätter striderna i den ukrainska huvudstaden. Splitter från drönare träffade på onsdagen fem byggnader i centrala Kiev. Under morgonen ljöd flyglarm som följdes av explosioner.

President Volodymyr Zelenskyj uppger dessutom att 13 iranska drönare sköts ner över den ukrainska huvudstaden under onsdagsmorgonen.

Ryssland har i månader anklagats för att attackera Ukraina med de iranskproducerade så kallade Shahed-drönarna.

En administrativ byggnad i den centrala stadsdelen Sjevtsjenko, där många regeringsbyggnader ligger, träffades av splitter från en nedskjuten drönare som lämnade ett gapande hål i byggnadens tak. Även fyra bostadshus uppges ha träffats av splitter och på närliggande parkeringar blåstes bilfönster ut.

Begränsade skador

Onsdagens attacker ska ha skett i två omgångar, enligt myndigheterna.

Omfattningen av skadorna sägs vara begränsad i jämförelse med tidigare ryska attacker mot huvudstaden, men anfallen understryker samtidigt huvudstadens sårbarhet. Den senaste tiden har Kiev till stora delar skonats från de ryska angreppen.

"Ryssland fortsätter sin energiterror av landet. Men vi blir starkare varje dag", skriver regionens guvernör Oleksij Kuleba på Telegram.

Även i Kievs grannregion Zjytomyr varnade regionstyret för en ny våg av drönarattacker under onsdagsmorgonen.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons