Annons

Ukraina knyts allt närmare till EU

Mer pengar och ännu tätare kontakter utlovas från EU till Ukraina.
Ukraina • Publicerad 5 september 2022
Ukrainas premiärminister Denys Sjmyhal skakar hand med EU:s utrikeschef Josep Borrell i Bryssel.
Ukrainas premiärminister Denys Sjmyhal skakar hand med EU:s utrikeschef Josep Borrell i Bryssel.Foto: Yves Herman/AP/TT

Det senaste paketet från EU innehåller motsvarande drygt fem miljarder svenska kronor till Ukraina.

– För att bygga ett modernt, demokratiskt och självständigt Ukraina, som är en given del av den europeiska familjen, säger utrikeschefen Josep Borrell på en presskonferens i Bryssel.

Annons

– Det här EU-stödet ska hjälpa till att garantera boende och utbildning för internflyktingar och sådana som återvänt, och stödja Ukrainas jordbrukssektor, berättar i sin tur EU-kommissionens chefstalesman Eric Mamer på sin dagliga pressbriefing i Bryssel.

Beskedet kommer samtidigt som Ukrainas premiärminister Sjmyhal är på plats för att träffa tunga kommissionsföreträdare i form av Borrell och utvidgningskommissionären Olivér Várhelyi.

Pengar och projekt

Ukraina beviljades ju i somras status som kandidatland till EU och även om det ännu är långt kvar innan några medlemskapsförhandlingar kan inledas så görs allt mer för att knyta landet närmare EU.

Under måndagen undertecknades avtal som gör det möjligt för ukrainska företag, organisationer och myndigheter att utnyttja EU:s digitala fonder och söka pengar och delta i projekt om allt från superdatorer till artificiell intelligens. Därtill kopplas Ukraina också till EU-program på tull- och skattesidan.

Träffar von der Leyen

Sjmyhal avrundar sitt Brysselbesök med en arbetsmiddag med EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen. Först inviger han emellertid en utställning om ryska krigsbrott i Ukraina.

– Olyckligtvis ser vi inga tecken på att Ryssland är villigt att avsluta kriget. Därför behöver vi mer moderna vapen, luftförsvar, raketförsvar, flygplan et cetera, säger Sjmyhal på sin presskonferens.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons