Annons
Nyheter

Ukraina: Soldat i avrättningsvideo identifierad

Den soldat som ser ut att avrättas av ryska soldater i ett viralt filmklipp har identifierats av Ukrainas säkerhetstjänst.
Ukraina • Publicerad 13 mars 2023
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har i starka ordalag berömt soldatens mod. Arkivbild.
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har i starka ordalag berömt soldatens mod. Arkivbild.Foto: Efrem Lukatsky/AP/TT

Videon visar en man som enligt Ukraina är en ukrainsk soldat. Han bär inget vapen och står och röker en cigarett vid en skyttegrav. Han säger "leve Ukraina", innan han skjuts med automatvapen av oidentifierade soldater. Mannen faller ihop på marken.

Ukrainska myndighetsföreträdare har lyft fram mannen som en hjälte men hittills har det inte varit helt klart vem han var.

Annons

Nu säger den ukrainska säkerhetstjänsten att offret är en 42-årig prickskytt född i Moldavien.

Enligt militären tillfångatogs mannen tillsammans med fyra andra soldater i Donetskregionen. Han tillhörde den 163 bataljonen i Tjernihiv i nordöstra Ukraina.

Modern till 42-åringen har nyligen sagt att videon visar hennes son, men först efter det att ha analyserat bild och videomaterial vågar den ukrainska säkerhetstjänsten SBU nu bekräfta vem det var.

Säkerhetstjänsten skriver i ett pressmeddelande att man fortsätter arbetet med att identifiera vem eller vilka som avlossat skotten.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons