Annons
Nyheter

UHR:s avgående GD: Satt politik framför hälsa

Karin Röding avgår i protest. Turerna kring höstens högskoleprov blev den utlösande faktorn för Universitets- och högskolerådets generaldirektör.
Utbildning • Publicerad 9 september 2020
Karin Röding. Arkivbild.Foto: Thommy Tengborg/TT

Så sent som den 1 september trodde nog i stort sett alla att högskoleprovet en gång för alla hade ställts in denna höst. Men i måndags kom beskedet att regeringen, med stöd av Centern och Liberalerna, beslutat att en nationell provsamordnare tillsätts och att det övergripande ansvaret för provets genomförande läggs på Rödings myndighet, Universitets- och högskolerådet (UHR).

Därmed skulle alltså UHR agera i strid mot vad alla universitet och högskolor sagt, nämligen att det ur smittsäkerhetssynpunkt är för vanskligt att hålla ett prov redan i höst. Även med ett begränsat urval provskrivare skulle det handla om tiotusentals personer.

"Väldigt förvånande"

Annons

Beskedet om provsamordnaren var droppen som fick bägaren att rinna över för Karin Röding. På onsdagen meddelade hon att hon avgår, vilket Svenska Dagbladet var först med att rapportera.

– Ja, det blir en väldigt otydlig befälsordning i myndigheten. Jag är van vid att ta ansvar och att ha befogenheter, men så är det inte nu. Provsamordnaren ska rapportera till regeringen och samtidigt ska UHR ta ansvar för provens genomförande. Jag förstår inte hur det är tänkt, säger hon till TT.

Enligt Röding har situationen uppkommit på grund av regeringens senfärdighet, som hon inte kan ta ansvar för.

– De beslut som regeringen fattade i augusti fanns i en promemoria som vi lämnade in i maj. Då blir det väldigt förvånande när jag hör statsrådet säga att detta har hon kommit på själv i augusti, säger Karin Röding.

"Utlösande faktor"

Karin Röding säger att samarbetet med politiken, det vill säga regeringen, varit ansträngt "länge".

– Högskoleprovet blev en utlösande faktor, säger hon.

Högskoleminister Matilda Ernkrans (S) vill inte kommentera varför Röding upplever att den nationella samordnaren tagit ifrån UHR beslutsfattandet.

– Det är uppenbart att det finns olika bilder av hur vi ska hantera riksdagspartierna och en riksdagsmajoritets vilja när det gäller högskoleprovet. Men jag kan konstatera att vi är i en tid där det ställs väldigt höga krav på våra myndigheter och deras ledarskap, säger Matilda Ernkrans.

Karin Röding är hård i sin kritik och menar att politik fått gå före hälsa i den här frågan. Ernkrans håller inte med om den bilden.

– Nej, nej. Det är inte sant. Ansvarsprincipen gäller fortfarande, vi lyssnar på myndigheternas bedömning och det har varit tydligt i all kommunikation att det vi talar om är att genomföra ett högskoleprov som är smittskyddssäkert.

"Populism"

Annons

Torbjörn von Schantz, rektor vid Lunds universitet, sörjer beskedet att Röding avgår.

– Jag tycker det är bedrövligt och sorgligt. Karin Röding har gjort ett fantastiskt jobb som generaldirektör och är extremt kompetent, kunnig och gedigen.

Han säger sig ha svårt att förstå den politiska drivkraften bakom att forcera igenom ett högskoleprov.

– Det är inte så att utbildningsplatserna kommer att stå tomma, de kommer ju besättas av ungdomar med betyg. Detta har politikerna antingen inte förstått eller bortsett från i debatten. Jag kallar det för populism, säger von Schantz och riktar särskild kritik mot oppositionen.

– Jag uppfattar det som att regeringen har förstått oss men att oppositionen tvingat fram detta på olika sätt.

Höstens högskoleprov var inplanerat den 18 oktober.

Fakta: Karin Röding

Karin Röding utsågs till generaldirektör för Universitets- och högskolerådet i februari 2018 och tillträdde sin tjänst den 1 april samma år.

Hon kom då närmast från en tjänst som statssekreterare på utbildningsdepartementet och hade dessförinnan bland annat varit rektor för Mälardalens högskola och universitetsdirektör för Karolinska institutet.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons