Annons
Nyheter

UD beslutar om reseråd var 14:e dag

Utrikesdepartementet (UD) ska i sommar ta beslut om reserekommendationer var fjortonde dag, den 15 juli, den 29 juli och 12 augusti.
Politik • Publicerad 9 juli 2020
Utrikesminister Ann Linde (S), i mitten, tillsammans med civilminister Lena Micko (S) och justitieminister Morgan Johansson (S) på regeringens sommarfika.
Utrikesminister Ann Linde (S), i mitten, tillsammans med civilminister Lena Micko (S) och justitieminister Morgan Johansson (S) på regeringens sommarfika.Foto: Magnus Andersson/TT

Orsaken är att andra länders reserestriktioner kan förändras snabbt.

– Läget är väldigt oförutsägbart. Det är föränderligt. Vår bedömning är att så här kommer det att fortsätta den närmaste tiden, säger utrikesminister Ann Linde (S).

Annons

Hon pekar till exempel på att Grekland först öppnade för resor från Sverige och sedan ändrade sig.

Genom att UD nu aviserar att beslut om reserekommendationer ska tas på bestämda datum, så hoppas Linde att det ska bli lättare för människor att planera sina resor.

Hon understryker dock att om läget förändras i andra länder så kan UD komma med nya rekommendationer snabbare.

– UD s bedömning är det råder stor osäkerhet rörande globalt resande, säger Linde.

– Utgångspunkten är fortfarande att UD och ambassaderna inte kommer att bistå med transport till Sverige för dem som har det svårt att ta sig hem.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons